Malára nechceme, zní z MSK

Malár odchází z Břeclavi, chce zkusit štěstí v Rakousku. Klub opouští i gólman Václavík.

To je ale rychlost. Fanoušci si ještě nestačili po skončení MSFL vydechnout, v kabině Břeclavi je už ale rušno jako na tržišti. „Chceme dávat šanci mladým. Někteří hráči proto odejdou,“ říká ke změnám sportovní ředitel klubu Vladimír Michal.

Asi nejvíce je překvapující zpráva o odchodu Vladimíra Malára, ikony týmu. Důvod? Klubové vedení se s ním chce rozloučit především kvůli jeho vleklým zdravotním potížím.

„Domluvili jsme se, že mu umožníme odejít. Jeho problémy jsou dlouhodobé, nemělo by to smysl,“ vysvětluje Michal, proč se klub nedohodl s bývalým hráčem Slovácka, Zlína, Sparty či Plzně. „Na jaře odehrál snad tři zápasy. Je to škoda, chyběla nám jeho kvalita i góly,“ uznává Michal.

Malár, který se vrátil na poštorenský stadion v roce 2009, s fotbalem nekončí. Chce do zahraničí. „Už od července bych mohl posílit rakouské Hohenau, je to tým s velkou historií,“ připomíná ofenzivní hráč fakt, že za klub nastupoval dvě sezony i Antonín Panenka. „Ještě to není definitivní, stále jednám,“ dodává Malár.

Už před časem vysvlékl modrobílý dres obránce Karel Doležal. Řízného stopera podobně jako Malára trápilo zranění. U něj je ovšem pravděpodobné, že kariéru ukončí. Další známá tvář zmizí z brankoviště. Gólman Michal Václavík, který chytal i polskou ligu, už si hledá nové angažmá. Čtyřiatřicetiletý brankář posílil Břeclav pro jarní část soutěže. A moc se nepředvedl. Spíš naopak. Po některých zápasech mu fanoušci spílali za zbytečné chyby. Například po utkání s Jihlavou, kdy pustil dvě laciné branky, což mužstvo stálo body.

Končí i trenér

„Ale posilou jednoznačně byl. Pomohl mužstvu hlavně psychicky. Hodně se od něj naučili mladí gólmani Prokop a Rückschlos,“ nedá na Václavíka dopustit kouč Jiří Fryš.

Posezonní změny se týkají i jeho. I když se s Břeclaví vyšplhal na pátou příčku, s vedením společnou řeč nenašel. „Prostě jsme se nedohodli. Víc k tomu nemám co říct,“ odmítá Fryš další debaty.

O jeho nástupci ještě není jasno. Měl by to být ale někdo z regionu. „Máme vytipovaná tři čtyři jména. Budeme teprve jednat. Jsou to vesměs zkušení trenéři, kteří znají třetí ligu,“ vysvětluje Michal.

V týmu zůstávají kapitán Petr Schwarz i obránce Marek Demjanovič, kteří podepsali nové smlouvy. Na jih Moravy by měl navíc dorazit i zadák Slovácka a mládežnický reprezentant Vlastimil Polák.

„Je to talentovaný bek, myslím, že se u nás prosadí,“ míní sportovní ředitel, který chce do MSK přivést ještě jednoho útočníka. „Přijde na zkoušku. Je to mladý hráč, který by měl do naší koncepce dobře zapadnout,“ věří Michal.