Malé iPody končí. Doplatily na popularitu chytrých telefonů

iPod nano

iPod nano Zdroj: ČTK

Rodina MP3 přehrávačů iPod: iPod Shuffle, Nano a Touch
iPod Nano
iPod Shuffle
iPod Shuffle
5
Fotogalerie

Americká společnost Apple ukončí prodej svých přehrávačů hudby iPod Shuffle a iPod Nano. Jsou to poslední dva přehrávače Applu, které nejsou schopné přehrávat skladby ze streamovací služby Apple Music. Oba přístroje jsou následovníky původního iPodu, který představil tehdejší šéf firmy Steve Jobs v roce 2001, a jsou schopné pouze přehrávat hudbu staženou z iTunes nebo médií jako CD. Prodávat se i nadále bude iPod Touch, který má připojení k internetu.

Přístroj iPod Touch je v podstatě iPhone bez mobilní datové služby. Používá operační systém iOS, tedy stejný jako přístroje iPhone a iPad. Je schopný streamovat hudbu z Apple Music a fungují v něm stejné aplikace jako v iPhonech. Apple nezveřejnil údaje o prodeji iPodů, uvedl pouze, že iPod Touch je nejoblíbenějším modelem, napsala agentura Reuters.

Modely Nano a Shuffle se začaly prodávat v roce 2005 a byly levnější a menší alternativou ke standardnímu iPodu. Apple již dlouho předpovídal, že iPody se postupně vytratí, protože stále více lidí si kupuje iPhony nebo další chytré telefony, které jsou schopné přehrávat hudbu.

IPody byly na svém vrcholu v roce 2008, kdy příjmy Applu z prodeje těchto přístrojů dosáhly 9,2 miliardy dolarů (204,3 miliardy korun). Příjmy z prodeje iPhonů, který vstoupil na trh v roce 2007, tehdy činily 1,8 miliardy dolarů. Loni příjmy z prodeje iPhonů dosáhly téměř 136 miliard dolarů. Prodej iPodů klesl natolik, že Apple přestal poskytovat přesné údaje o tržbách z prodeje těchto přístrojů ve svých finančních výkazech.

List The Guardian upozornil, že přehrávače hudby jsou další obětí chytrých telefonů. Před nimi padly chytrým telefonů za oběť fotoaparáty, rolodexy, tedy otáčivé vizitkovníky, kalendáře, přenosné herní přístroje s výjimkou těch od firmy Nintendo, a dokonce i budíky. Jediným přístrojem s jednostranným použitím, který zatím nápor chytrých telefonů zvládá, je zřejmě čtečka knih Amazon Kindle. I ta se však začíná začleňovat do chytrých telefonů prostřednictvím aplikace Kindle. A dlouhou budoucnost zřejmě před sebou nemají ani tablety, které byly původně považovány za budoucnost výpočetní techniky, ale postupně nad nimi vítězí chytré telefony se stále většími obrazovkami.