Malí čtenáři prožijí Noc s Andersenem

Boleslavská knihovna podpoří četbu dětí. Akci pořádá počtvrté.

Přibližně třicet školáků ve věku od osmi do jedenácti let přespí mezi regály s knihami. Noc z pátku na sobotu je věnovaná pohádkáři Hansi Christianu Andersenovi.
„Každý rok tuto noc věnujeme i jednomu dalšímu spisovateli. Jeho jméno je letos soutěžní otázkou pro děti, takže téma bude překvapením,“ řekla Jitka Chromá z Knihovny města Mladá Boleslav.
Jisté ale je, že budou malí čtenáři po budově hledat poklad, vyrábět masky, doplňovat básničky i hrát divadlo či pohybové soutěže. Zkusí si zatančit břišní tance i ilustrovat knížku. Za to dostanou body, které ve speciálním obchodě vymění za drobné dárky. Program potrvá až do půlnoci. „Pak nás čeká ještě hororová pohádka. My dospělí už bychom spali, ale děti usínají třeba až v půl druhé,“ podotkla Chromá. Akcí chtějí nejmenší přilákat ke čtení. „Přespí s knížkami. Třeba jim v noci postavy ožijí a bude se jim o nich zdát,“ dodala Chromá.
Noc s Andersenem zažívají i děti na Slovensku, v Polsku a Slovinsku. V Česku se na desátý ročník přihlásilo skoro sedm set institucí, v Boleslavi také 6., 7. a 8. základní škola.