Manželé žádali o pomoc. Přesto zemřeli

Rok trvaly útoky Jana Heidingera na jeho příbuzné. Skončily vraždou dvou lidí. Policisté ani soudci ji nedokázali odvrátit.

Mrtvého dvaašedesátiletého hudebního skladatele Pavla Malhockého a jeho manželku našly ve čtvrtek 11. února kolem půlnoci jejich dvě dcery. Pravděpodobného vraha – syna Jany Malhocké, zadržela německá policie večer v Pasově. Podle psychiatrů je duševně nemocný a nemusí být za svůj čin odpovědný.
Postupem policie, kterou Malhocký žádal několikrát o pomoc, se zabývá její kontrolní odbor.
Co předcházelo tragédii? Podle náměstka policejního ředitele pro kriminální službu Romana Svatoše je první záznam o agresi osmadvacetiletého Heidingera z 31. března 2009.
„Napadl bratrance v budějovickém bytě svého otce. Řešili jsme to jako přestupek,“ říká Svatoš. Útoky pokračují. Loňského 8. října napadá muž manžele v jejich bytě v Komenského ulici. Kamenem jim rozbíjí okno. Opět přestupek. Policisté se dovídají od Pavla Malhockého, že jemu a ženě Heidinger delší dobu vyhrožuje i psaním SMS. Hodnotí to jako trestný čin.
Skoro po měsíci vyslechnou pachatele a obviní ho. Získávají informace, že je Heidinger duševně nemocný a nebezpečný. Nechávají k obvinění vypracovat psychiatrický posudek, podle něhož trpí muž schizofrenií a měl by se ambulantně léčit.
K 26. listopadu odkládají policisté stíhání, Heidinger jednal podle psychiatrů v nepříčetnosti. Žádají okresní státní zastupitelství, aby soud rozhodl o ústavní léčbě.
Heidinger napadá Malhockého znovu před domem 29. prosince. Muž to hlásí policii. Ta případ odkládá. Státní zástupce předává 7. ledna soudu návrh na ochrannou léčbu. Oba manželé Heidingerovi opakovaně radí, aby se léčil.

Soud řízení neurychlil

Soud rozhodl, že jednat bude až 16. března. Nepoužil možnost předběžného opatření, které zrychluje řízení, pokud je ohrožený život nebo zdraví lidí. Ve středu 10. února se vrací Malhocký ze zaměstnání a krátce se staví ve vinárně U Sosáka. Odchází po sedmé večer. V deset hodin volají manželé na tísňovou linku 158, že je Heidinger ohrožuje a je ozbrojený. „Na místo jsme vyslali hlídku. Pátrala po pachateli v okolí,“ popisuje Svatoš. Marně.
Heidinger ozbrojený nožem a střelnou zbraní se dostává kolem půlnoci do jejich bytu přes balkon a nechává po sobě dva mrtvé. Malhocký zemřel po zásahu nožem a kulkou, jeho žena na střelné poranění. Mladý muž ujíždí v autě do Čtyř Dvorů a pak do Pasova, kde ho zadrží policisté. „Díky rychlé práci naší a německé policie. Je to úspěch, i když jsou dva mrtví,“ míní Svatoš.
Nespokojení s prací policie jsou příbuzní zavražděných. Odpověď na otázku, zda policisté udělali pro ochranu rodiny všechno, chce od policejního prezidenta Oldřicha Martinů i jihočeský hejtman Jiří Zimola.