Mapa nájemného bude zahrnovat data už i od nájemníků a majitelů

Mapa místně obvyklého nájemného ministerstva pro místní rozvoj se koncem dubna rozšíří také o údaje získané od nájemníků a pronajímatelů. Dosud mapa zahrnovala jen data ze znaleckých posudků. MMR chce prostřednictvím mapy pomoci předcházet soudním sporům o určování výše činží po deregulaci nájemného.

Cílem mapy nájemného je pokrýt sídla nad dva tisíce obyvatel, kde už skončila regulace nájemného. Na konci dubna z nich bude zahrnovat zhruba pětinu. Data do mapy pro ministerstvo postupně doplňuje Institut regionálních informací z Brna. „Opakovaně připomínáme, že nejde o nástroj určený pro soudy, ale naopak pro nejširší veřejnost, která s jeho pomocí může získat lepší podklady pro vyjednávání o nové výši nájemného,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Posledním dnem loňského roku skončila regulace nájemného přibližně pro 400 tisíc bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700 tisíc bytů.
Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, můžou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků možné není.