Marc Veyrat chce vařit česká jídla

Jeden z nejlepších šéfkuchařů na světě si nad Berounem otevře Hospodu na Mýtince. Luxusní gastronomický komplex cimrmanovského jména chce Marc Veyrat zbudovat v bývalém vojenském území pod Lhotkou z polorozpadlých muničních skladů.

V bývalých muničních skladech chce mít kuchař uskladněné brambory. Kuchyň bude z bývalé vojenské kaple a do bunkrů, řopíků, budou hosté chodit kouřit. Marc Veyrat je ikonou mezi labužníky. Do lesů pod Lhotkou je bude lákat nejen na jídlo, ale i na neobvyklý pobyt. Sám šéfkuchař nazývá projekt pracovně hospoda na Mýtince a osobně se zajímá i o drobné úpravy projektu.
„Bunkry, které na pozemku zbyly po vojácích, by podle Veyrata mohly sloužit jako vinné sklípky nebo kuřárny pro hosty na procházce,“ řekl Patrik Dolák z firmy, která předložila první vizualizace projektu. Podle něj by měl být komplex koncipován tak, aby tu lidé strávili víc času než jen jeden večer. Budou moci přespat v hobitích norách zapuštěných v kopci nebo v chatkách zbudovaných vysoko v korunách stromů. Slavný šéfkuchař se podle Doláka do projektu nadchl. Vařit chce zejména z lesních surovin, tedy z toho, co je našinci po staletí vlastní. Od ostružin, přes houby až po zvěřinu. Vedení Berouna nad projektem jásá. „Městské lesy jsme prodávali s tím, že je kupec nechá přístupné veřejnosti. Tahle varianta využití spadá do toho, co jsme si pod tím představovali,“ řekl starosta Berouna Jiří Besser. Celý projekt je zatím na papíře. Investor čeká na povolení úřadů a také na část nákladů. Při nejlepší vůli by se mohlo na Mýtince začít hodovat za tři roky.