Martina Sáblíková nadále vládne dlouhým tratím

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková Zdroj: ctk

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková zakončila sezonu ziskem dvou zlatých medailí na mistrovství světa na jednotlivých tratích. Sáblíková ovládla závody na 3000 i 5000 metrů. Kromě toho v letošní sezoně získala zlatou medaili na mistrovství Evropy ve víceboji, stříbro ve stejné disciplíně na světovém šampionátu a rovněž ovládla celý světový pohár na dlouhých tratích.

V závodech na 3000 a 5000 metrů nenašla česká závodnice v uplynulé sezoně přemožitelku. Světový pohár vyhrála pošesté za sebou, pětkrát se již stala i mistryní světa na trati 5000 metrů. Její výsledný čas ze zlatého závodu na pěti kilometrech navíc podle trenéra Sáblíkové Petra Nováka dává naději, že by česká závodnice ještě mohla vylepšit vlastní světový rekord na této trati.

„Není poražena letos ani na třech kilometrech, ani na pěti kilometrech. A zajela takový čas, který znova dává šanci, kdyby tohle předvedla v Calgary nebo v Salt Lake City, že by mohla být první ženou, která pojede pod 6:40,“ uvedl Novák pro ČTK. „Pro mě by bylo skvělé jet jednou pod 6:40. To je takový můj sen, ale k tomu mám ještě hodně daleko,“ dodala Sáblíková k možnosti překonání světového rekordu.