Masarykova univerzita je ochotná převzít od města kino Scala

Brněnské kino Scala

Brněnské kino Scala

Masarykova univerzita v Brně je ochotná převzít za určitých podmínek od města provoz ztrátového kina Scala na Moravském náměstí. Záleží na výši nezbytné investice a podmínkách pronájmu. Škola by zachovala provoz kina, sál s kapacitou téměř 500 míst by využívala i k výuce nebo kongresům. V úterý se na tom shodlo vedení univerzity. Žádná oficiální nabídka od města ale zatím nepřišla.

Vedení města nedávno oznámilo, že Scalu zřejmě uzavře z důvodu nerentabilního provozu. Následoval kritický otevřený dopis odborníků z univerzitního ústavu filmu a audiovizuální kultury, kteří likvidaci posledního tradičního kina v centru města označili za špatné rozhodnutí. Podle odborníků jsou hlavní příčinou nízké návštěvnosti špatné služby a stereotypní dramaturgie.

Město na kritiku reagovalo tím, že prostřednictvím médií nabídlo kino univerzitě. „Z celého dopisu dýchá naděje, že kino lze provozovat snadno, pokud se toho chopí odborníci. Proto nabídneme tento prostor Masarykově univerzitě, právě tomuto ústavu, aby bylo možné provozovat kino odborníky,“ řekl minulý týden náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Ačkoli se univerzita k návrhu zpočátku stavěla rezervovaně, nyní je vedení školy ochotné k jednání. „Zatím nevíme, v jakém stavu kino přesně je. Nevíme, jaká bude potřebná investice. Univerzitní rozpočet je napjatý,“ řekl Němec. Pokud budou podmínky nájmu příznivé, univerzita bude o převzetí kina usilovat. Radní původně hovořili o symbolické jedné koruně za rok.

Večerní program kina by univerzita přizpůsobila vkusu studentů. Scala by nepromítala kasovní trháky, ale spíš podnětné a umělecké filmy. Dopolední projekce by patřily školám. Scala je podle Němce ideálním místem také pro některé kongresy, přednášky nebo univerzitu třetího věku. „Nyní máme kapacitu univerzity třetího věku asi 200 míst, ale zájem je mnohem větší,“ uvedl Němec.

Pokud se město Scaly vzdá, zůstane v jeho správě už jen jedno kino - komorní biograf Art v Cihlářské ulici, který tradičně promítá hlavně menšinové filmy. V nejužším centru města je v provozu ještě multiplex Velký Špalíček v Mečové ulici. Tradice Scaly sahá až do roku 1929, kapacita sálu činí asi 470 míst. Kino je dlouhodobě ztrátové. Nutnou investici město odhaduje na 12,5 milionu korun.