Máte roztroušenou sklerózu? Místo nákladných testů to pomůže zjistit nová jednodušší metoda

Máte roztroušenou sklerózu? Místo nákladných testů to pomůže zjistit nová jednodušší metoda

Máte roztroušenou sklerózu? Místo nákladných testů to pomůže zjistit nová jednodušší metoda Zdroj: Shutterstock

Roztroušená skleróza způsobuje demyelinizaci (rozpad myelinových pochev).
2
Fotogalerie

Mezinárodní tým vědců pod vedením Edwina Lim a Gillese Guillemina z Macquarie University po 12 letech usilovné práce nalezl biomarker, který umožňuje diagnostikovat jeden ze tří typů roztroušené sklerózy – a to s přesností 85-90%.

Připomeňme, že současné testy jsou velmi nákladné a pomalé a pacientům tak hrozí, že nějakou dobu budou dostávat neúčinné léky.

Dotyčný biomarker navíc může značně usnadnit vývoj nový farmak. „Na základě unikátních informací, které z těchto biomarkerů získáme, by mohla být pro každého pacienta navržena individuální léčba,“ uvedl Lim.

Nyní se bude pracovat na klinickém krevním testu, který by podle dostupných informací měl být dostupný již do dvou let.

  Roztroušená skleróza způsobuje demyelinizaci (rozpad myelinových pochev).Roztroušená skleróza způsobuje demyelinizaci (rozpad myelinových pochev).|Shutterstock

Samostatnou zmínku si zaslouží také skutečnost, že tento test využívá tryptofan – aminokyselinu, která se mimo jiné podílí na zánětlivých onemocněních mozku.

Díky tomu bychom měli získat další zajímavé poznatky o tom, jak přesně naše buňky tryptofan zpracovávají – a tím i o progresi chorob jako je Alzheimer, Parkinson nebo amyotrofická laterální skleróza.