Mával jehlou, hrozí mu osm let

Čtrnáckrát soudně trestaný muž použil na svou obranu injekční jehlu. To mu v očích obžaloby velmi přitěžuje.

Třiačtyřicetiletý recidivista z Ostravy Eduard Sýkora se rozhodl ukrást dva parfémy značky Adidas v Hypernově v ostravském Shopping parku. Když si cpal lahvičky do rukávu, uviděla ho ochranka. Sýkora se dal na útěk. Venku na parkovišti pak hrozil dvěma dobíhajícím členům ochranky, že je pobodá injekční jehlou. Sám Sýkora to však popírá. „I když jsem bral drogy, jehly jsem se bál,“ hájí se před ostravským soudem.

Vydírání nebo krádež?

Zda Sýkora skutečně na své pronásledovatele injekční jehlu vytáhl a hrozil jim, je z právního hlediska zásadní věc. Státní zástupkyně označila tento čin jako vydírání, a za ten může být Sýkora odsouzen až na osm let do vězení. Za banální krádež parfémů mu hrozí trest o mnoho menší. „Asi se báli, aby nepřišli o místo, že nedokázali zadržet šedesátikilogramového zloděje,“ vysvětloval obžalovaný recidivista motivy ochranky ke lži o jehle.
Sýkora stojí před soudem i za další krádeže. Opět v Shopping parku chtěl podle obžaloby ukrást mikinu a rifle. Když byl chycen, vzteky rozbil kus kabinky. „Jeden frajer z ochranky mi skočil na rameno, které mám po opreaci. V těch nervech jsem praštil hlavou do stěny,“ vysvětloval Sýkora.