Medaile? Obrovské překvapení

Radek Polášek byl u nečekaného úspěchu českého futsalu.

Většina futsalových fanoušků takový úspěch nečekala. V reprezentaci chyběli zkušení hráči jako bratři Roman a Michal Marešovi nebo Tomáš Sluka. Přesto český národní futsalový tým na nedávném mistrovství Evropy v Maďarsku vybojoval bronzové medaile. U tohoto nečekaného úspěchu byl i bývalý hráč Mikesky Ostrava Radek Polášek, který v současnosti hraje nejvyšší polskou futsalovou ligu za Bialsko - Biala. „Je to jednoznačně můj největší úspěch. Chtěli jsme hlavně postoupit ze skupiny. Ale vedení před odjezdem na Euro prohlásilo, že věří, že uděláme medaili. Dodnes nevím, jestli to mysleli vážně, nebo si dělali legraci,“ prohlásil Polášek.

Češi oplatili Ázerbajdžánu porážku

Čeští futsalisté hráli o třetí místo se silným Ázerbajdžánem, který spoléhá na Brazilce ve svém týmu, a s kterým ve skupině prohráli vysoko 6:1. Přesto si naši věřili. „Hlavně jsme věděli, že jim bude chybět jejich největší hvězda Biro Jade, kolem kterého se všechno točilo. A řekli jsme si, že musíme hrát jinak, než v prvním utkání proti nim. To se povedlo a nemyslím si, že by došlo k tomu, že neměli motivaci. Medaili chtěli stejně jako my a dokonce někteří z nich po zápase brečeli. Určitě ale není správné, aby za takové země jako zmiňovaný Ázerbajdžán nebo Kazachstán nastupovalo tolik Brazilců. Tohle futsalu rozhodně neprospívá,“ řekl Polášek. Pětadvacetiletý Polášek, který se v současnosti živí futsalem v Polsku, změnil před sezonou své působiště. „Tři roky jsem strávil v Katowicích, kde jsem si ale přestal rozumět s prezidentem klubu Adamem Kaczynskim. Dlužil mi docela velké peníze a já mu oznámil, že dál za Katowice nebudu nastupovat,“ pověděl Polášek. Ovšem tak jednoduché to nebylo. „Kaczynski mi řekl, že pokud nedodržím délku smlouvy, vystaví mi stopku a že nebudu smět hrát nikde. V té době se o mě zajímala snad polovina polských klubů a tak jsem se naštěstí domluvil se současným oddílem, který Katowicím za mě ještě zaplatil peníze za přestup. Kaczynski tak udělal dobrý obchod. Mě dluží dodnes a Bialsko mu ještě zaplatilo peníze,“ řekl Polášek.

Polášek je v Polsku spokojený

Futsalista se zkušenostmi z klasického fotbalu, který hrával za Vítkovice, ale jinak na Polsko nedá dopustit. „Jsem spokojený. Polská liga je určitě kvalitnější než u nás. Pravidelně chodí plná hala a nebudu zapírat, finanční ohodnocení je taky solidní,“ přiznává Polášek. Ovšem co bude následovat po futsalové kariéře, zatím neví. „Tuhle otázku si pokládám dost často. Je jasné, že futsal hrát nemůžu věčně. Vypadá to tak, že mi nic jiného nezbude a začnu se živit rukama. Strach, že bych neuměl pracovat, rozhodně nemám,“ prohlásil na závěr Polášek.