Medailová naděje z Havířova

Budoucí policista Alexandr Jurečka patří k největším talentům českého juda.

Česká republika nepatří k judistickým velmocím. Přesto se občas objeví nějaký špičkový zápasník. Jeden možná vyrůstá v Havířově. Devatenáctiletý Alexandr Jurečka má za sebou vydařený rok. Na mistrovství Evropy skončil pátý a na světovém šampionátu juniorů obsadil sedmou příčku.
„Byl to opravdu hodně povedený rok. Ale bohužel jsem kvůli tomu trošku šidil školu, takže letos chci všechno dohnat,“ přiznal Jurečka.

Od začátku s jedním trenérem

S judem začal před deseti lety a do klubu ho přihlásil děda. Od samého začátku ho vede trenér Zdeněk Frenštátský. „Saša patří k nejtalentovanějším judistům v juniorské kategorii. Záleží jen na něm, jestli svůj potenciál využije. Pokud nepovolí, věřím, že bude vozit medaile z evropských i světových šampionátů,“ pochválil mladého sportovce Frenštátský. Jurečka má se svým trenérem výborný vztah a dokonce přiznal, že zkušený kouč je jeho vzorem. „Když jsem se připravoval na evropský šampionát, tak neváhal ve svých třiašedesáti letech se mnou cvičně zápasit. Musím před ním smeknout a poděkovat mu,“ řekl Jurečka. Havířovský judista je trojnásobným mistrem republiky, jednou v dorostu a dvakrát v juniorech. Prosadil se i na mezinárodní úrovni, ovšem kterého úspěchu si nejvíce váží, neprozradí. „Jediné, co řeknu, je, že se musím pořád zlepšovat a neohlížet se dozadu na to, co bylo,“ uvedl Jurečka.

Letos dává přednost škole

Zatímco minulý rok byl vydařený, letos dostane před sportem přednost škola. Jurečka studuje posledním rokem Policejní školu v Holešově a čeká ho maturita. „Musím se více soustředit na školu. Loni jsem trochu lajdačil. Měl jsem hodně závodů a soustředění,“ pověděl budoucí policista Jurečka. Že by ale jeho výkonnost kvůli škole šla dolů, strach nemá. „Trenér mi vždycky dá tréninkový plán na čtrnáct dní a ten se snažím dodržovat. Jediné minus je, že nemám tréninkového partnera,“ řekl Jurečka.
Jako každý sportovec touží i Jurečka jednou startovat na olympiádě. „Tu v Londýně 2012 asi nestihnu, to bych musel mít obrovské štěstí, ale za další čtyři roky v Rio de Janeiru už bych chtěl startovat,“ přeje si Jurečka. Talentovaný sportovec byl vyhlášen i nejlepším sportovcem Havířova ve své věkové kategorii. „To ocenění jsem vůbec nečekal. Podle mě je daleko více lepších sportovců ve městě, než jsem já,“ řekl ke svému úspěchu skromně Jurečka.