Medicína mu napoprvé nevyšla

Sedmička představuje další osobnost v seriálu Generace 77 - ortopeda a traumatologa Petra Zemana. Jeho rukama už prošla i řada plzeňských fotbalistů.

Po absolvování gymnázia ve Strakonicích se na vysokou školu nedostal, a tak využil nabídku z Karlovy Univerzity: rok přípravy v nultém ročníku v Mariánských Lázních. „Pak jsem se dostal paradoxně na všechny čtyři vysoké školy, na které jsem se přihlásil. Jedna z nich byla medicína v Plzni, kde jsem začal v roce 1996 studovat. Zde mě na rozdíl od gymnázia začalo studium bavit,“ vzpomíná. Od třetího ročníku začal Petr Zeman na částečný úvazek vyučovat na anatomickém ústavu. V dubnu 2003 odpromoval s červeným diplomem, od května 2003 pak začal pracovat na klinice ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Fakultní nemocnice na Lochotíně.

Léčí i fotbalisty

„Zde jsem se během několika let začal specializovat na artroskopické operace velkých kloubů zejména koleních a rameních, které provádíme ve vysokých počtech. Jsem rád, že jsem se dostal do týmu Petra Nepraše, kterému jsem za mnohé hodně vděčný. Byl a stále je to můj učitel artroskopií a společně se také podílíme na léčbě fotbalistů Viktorie Plzeň. Operovali jsme u nás například brankáře tehdejší Sparty Matúše Kozáčika. Na klinice se zabýváme výzkumem a léčbou úrazů pohybového aparátu, podílím se na rozvoji nových operačních metod v artroskopiích kolenea ramene. Naše pracoviště patří mezi nejlepší v republice,“ doplňuje Zeman.

Odpočinek? Pivo i ryby

Díky pracovní vytíženosti Petru Zemanovi moc volného času nezbývá. „Snažím se jít si několikrát v týdnu zasportovat. Rád si zahraji tenis, zaběhám si, chodím si zaplavat, občas zajdu do posilovny, na fotbálek, zajdu s kamarády na dobré pivečko, v létě pak rybařím zejména v jižních Čechách, odkud pocházím a rád se sem vracím. Samozřejmě rád rovněž odpočívám. Zkrátka a dobře, je třeba ze všeho mít dobrý pocit, pak je vše v naprostém pořádku,“ uzavírá Petr Zeman.