Město hazardu hostí výkvět světové informatiky

Las Vegas

Las Vegas Zdroj: ctk/AP

Přibližně 50 setkání se špičkovými odborníky v oboru informačních a komunikačních technologií. Více než 300 workshopů, přes sto vystavovatelů na speciální doprovodné výstavě EXPO. Taková je číselná vizitka jedné z nevětších světových událostí roku v této branži, summitu EMC World. K výčtu „ajťáků“ a manažerů jejich firem patří ještě tisíce platících návštěvníků (účastnický poplatek činí dva tisíce dolarů) a pozvaných novinářů, kteří se tradičně dostavili začátkem května do Las Vegas.

„Přijeli jste sem, abyste se vypořádali s novými výzvami, abyste byli ještě lepšími, než jste. Svět se hodně změnil a přidal na tempu. Nesmíme zůstat pozadu,“ zdůraznil na zahajovacím ceremoniálu David Goulden, výkonný ředitel hostitelské společnosti EMC. Název korporace je odvozen od proslulé Einsteinovy rovnice, jež definovala teorii relativity.

Co přesně organizátoři letos pro IT specialisty a odbornou veřejnost připravili, napověděli další řečníci. Jde především o odhodlání dále rozšiřovat kapacitu pro zálohování životně důležitých dat, jejichž množství neustále roste. S tím přísunem informací souvisí potřeba vyvíjet aplikace, které usnadní interní a externí, čili hybridní ovládání těchto úložišť. Tématem jsou pochopitelně také spolehlivost a bezpečnost těchto postupně vylepšovaných platforem.

Zahajovací ceremoniál summitu EMC World v americkém Las VegasZahajovací ceremoniál summitu EMC World v americkém Las Vegas | Igor ZarubaZahajovací ceremoniál summitu EMC World (foto: Igor Záruba/E15)

EMC, podobně jako další zúčastněné důležité firmy VMware či Pivotal, vydaly v předvečer summitu embargované tiskové zprávy, v nichž oznamují své aktuální počiny a úspěchy. Cílem je ujistit publikum, že vývojáři nepřešlapují na místě, ale posunují se kupředu. Goulden je přesvědčen, že mají kam.

„Za pět let bude na internetu připojeno sedm miliard lidí na zhruba 30 milionech zařízení. Software umožnil vznik chytrých telefonů a dalších pomůcek, nyní je třeba zapracovat na softwarových a jiných řešeních, abychom srovnali krok,“ podotkl.

Razantní nástup nové doby dokládá EMC pohledem statistikou z roku 1955, kdy časopis Fortune sestavil žebříček tehdejších Top 500 podniků. „Devadesát procent z nich dnes neexistuje, vyrostla nová, informační generace,“ připomněl Praveen Akkiraju, šéf dceřiné VCE, kterou převzala EMC v loňském roce do konkurenta CISCO.

Přednášky i show

Vrcholné setkání ve Vegas, které plní za plného provozu hotel Palazzo a jemu patřící kasina a budovy v centru města, je příležitostí jak pro pořádající specialisty, tak pro platící zájemce. Akce, jejíž minutovník končí ve čtvrtek odpoledne, je sledem přednášek, diskusí a seminářů, stejně jako velkou zábavnou show. Pódia jsou osazena velkoplošnými obrazovkami, předěly mezi jednotlivými body programu obstarávají světlené a 3D efekty. Ve středu vystoupí pop-rockové skupiny Fall Out Boy a One Republic.

EMC Corporation, používající logo EMC², je nadnárodním kolosem se sídlem v massachusettském Hopkintonu. Nabízí na míru šitá úložiště, cloudová řešení a vizualizace včetně příslušných služeb. Firma s oblastní pobočkou pro Českou a Slovenskou republiku zaměstná 60 tisíc lidí. Předloňské tržby přesáhly 22 miliard dolarů, čistý zisk činil téměř tři miliardy dolarů.