Městská kronika? Ručně a inkoustem

Frýdecko-místecká kronikářka Anna Nováková dodnes sepisuje dějiny města inkoustem na ruční papír.

Už několik let mohou kronikáři psát obecní kroniky na počítači a hotový text vytisknout na obyčejný kancelářský papír. Dovoluje jim to zákon. Frýdecko-místecká kronikářka Anna Nováková se ale drží zavedené tradice.
Když před šestnácti lety začala vést městskou kroniku, psala do ní Nováková ručně. Inkoustem, odolným proti vodě a otěru, popisovala vroubkované listy z ruční papírny ve Velkých Losinách. „Zvykla jsem si, a nebudu to měnit. Alespoň nemusím řešit problémy s listy, které se při větším zatížení lepí k sobě,“ zmiňuje kronikářka slabinu moderních tiskáren.
Techniky se ale nezříká. „Před lety mi starý kronikář z Paskova řekl, že se neobejdu bez počítače. Zprvu jsem nevěřila, ale brzy jsem mu dala za pravdu. Události zaznamenávám nejprve na počítači. Mohu na něm mazat, přehazovat věty i celé kapitoly. Teprve hotový text přepíšu ručně do kroniky,“ popisuje kronikářka.

Vánoce v kronice

Vánoce nebyly námětem, kterému by frýdecko-místečtí kronikáři v minulosti věnovali významnější pozornost. Například v roce 1985 skloňují svátky jen v souvislosti s Vánočním večerem umění. Byl to bazar, na kterém si lidé mohli koupit umělecké předměty a vánoční pečivo. Ve frýdeckém zámku vystoupila lidová muzika Kotci z Frýdlantu nad Ostravicí a zaznělo literární pásmo z díla Jarmily Glazarové.
O pět let později kronikářka zaznamenala, že ve městě obnovili tradici stromu republiky. Stejně jako nynější vánoční strom na náměstí Svobody připomínal blížící se svátky. A jak kronikářka popíše letošní advent? „Zajímavých akcí je více než kdysi. Určitě napíšu o slavnostním rozsvícení vánočního stromu, mikulášské nadílce a trzích. Připomenu také sbírku pro potřebné, vystoupení školáků a drobné dárky, kterými potěšili obyvatele domova pro důchodce,“ plánuje Nováková.