Metallica, kovbojové a spol. Taháky rockového léta

Polabí letos přivítá známá jména světové hudební scény. Největším tahákem je Metallica.

Hudební fanoušky v Polabí letos čeké opravdu perné léto. Už příští víkend začíná festivalová sezona milovickým Votvírákem, pár dní nato zavítají tamtéž legendy světového trashmetalu Metallica či Megadeth. Další várku hvězd nabídne srpnový Sázavafest v Kácově, chystá se i celá řada menších festivalů.

Týdeník Sedmička se pokusil najít sedm největších hudebních taháků letošního léta.

METALLICA Skupina, která vznikla v roce 1981 v Los Angeles, se pro mnohé stala synonymem metalové hudby. A těšit se na ni mohou i fanoušci v Polabí. V sobotu 19. června zahraje trashmetalová legenda na festivalu Sonisphere na letišti v Milovicích.

„Přivést do Česka takovouhle kapelu není nic jednoduchého, ani levného. Mají spoustu speciálních požadavků, prakticky všechno se řeší s lidmi z jejich managementu,“ říká jedna z pořadatelek festivalu Sonisphere Markéta Štěchová.

Organizátoři už prodali více než třicet tisíc lístků. „Zájem je opravdu velký,“ potvrzuje Štěchová. Na Metallicu a další světová jména přijedou do Milovic lidé z celé Evropy, především z Německa, Rakouska, Polska a Slovenska.

MEGADETH

Další tahák milovického Sonisphere, další trashmetalová legenda. S Metallicou ji pojí i osoba kytaristy Dave Mustaina. Ten byl totiž předtím, než založil skupinu Megadeth, vyhozen právě z Metalliky.

„Sonisphere je první projekt, který po téměř třiceti letech svede na jedno pódium takzvanou velkou čtyřku,“ říká Štěchová. Do „velké čtyřky“ patří podle trashmetalových fanoušků kromě Metalliky a Megadethu také Slayer a Anthrax. Také tyto skupiny vystoupí 19. června v Milovicích.

LENINGRAD COWBOYS

Tahle finská parta není oblíbená kvůli svému hudebnímu umění. Koncert v podání Leninghrad cowboys, to je především zábavná show. K vidění budou na začátku srpna na Sázavafestu v Kácově. A budou prý velice originální.

„Speciálně pro náš festival si připravili světovou premiéru svého představení v mexickém stylu,“ přibližuje hlavní pořadatel Sázavafestu Pavel Kloupar.

ALICE IN CHAINS

Americká skupina proslula jako jeden z hlavních představitelů stylu „grunge“. Na festivalu Sonisphere v Milovicích u Nymburka bude sekundovat metalovým legendám. „Je to také velké jméno světové hudby. V Česku zahrají teprve potřetí,“ říká jedna ze spolupořadatelek festivalu Štěchová.

OLYMPIC

První domácí jméno mezi plejádou zahraničních hvězd. Olympic zná v Česku takřka každý. Aby ne, tahle kapela koncertuje od roku 1962, za dva roky tak oslaví padesát let své existence. V tomto ohledu je mezi všemi kapelami, které se na letních hudebních festivalech představí, rekordmanem. Skupina frontmana Petra Jandy vystoupí příští víkend na Votvíráku.

PAPA ROACH

Jedním z největších taháků srpnového Sázavafestu bude kalifornská formace Papa Roach. Tato hardocorová parta zaujme zejména příznivce tvrdší muziky a na Sázavafestu představí své nové live album. Papa Roach obdrželi mimo jiné nominaci na Grammy a prodali po celém světě více než deset milionů alb.

ANNA K

Oproti všem výše uvedeným hvězdám (vyjma Olympiku) je na českých pódiích mnohem častějším hostem. Letošní léto však bude pro čtyřiačtyřicetiletou zpěvačku zlomové. Vrací se totiž po těžké nemoci, kvůli které musela své koncertování výrazně omezit.

„Anna se už cítí mnohem lépe a na letní koncerty se vyloženě těší,“ uvedla zpěvaččina manažerka Petra Švejdarová.

V Polabí se představí hned dvakrát: 13. června v Milovicích na Votvíráku a pak na začátku srpna na Sázavafestu v Kácově. Anna K připravuje i novou desku, na festivalech však zaznějí především její známé písně.

Na Metallicu jede do Letňan 70 tisíc lidí. Posílená MHD, pořadatel varuje: S čím nepočítejte? Více zde >>>