Metrostav chce převzít kontrolu nad benešovskou firmou B E S

Metrostav, jedna z největších stavebních společností v Česku, chce převzít kontrolu nad benešovskou firmou B E S s.r.o. Plánovanou fúzí se začal před Vánoci zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V obdobných případech ÚOHS obvykle povolí spojení firem do jednoho měsíce. Jeho úkolem je v tomto případě posoudit případný dopad fúze na oblasti inženýrského stavitelství a výroby a prodeje drceného kameniva a asfaltových směsí. Proti fúzi lze u antimonopolního úřadu podávat námitky.

Společnost B E S sídlí v Benešově a zabývá se především kompletní výstavbou komunikací a silnic včetně inženýrských sítí, staví také hřiště. B E S vlastní rozsáhlé technické zázemí na Benešovsku a Příbramsku, které zahrnuje vlastní lomy, obalovny asfaltových směsí, výrobnu betonových směsí a další objekty nutné pro stavební činnost.

Metrostav je jednou z největších stavebních firem v Česku, do skupiny patří i stavební firma Subterra. Většinový podíl v Metrostavu kontroluje společnost DDM Group. Čistý zisk Metrostavu se v roce 2010 meziročně mírně snížil na 714,2 milionu korun z předloňských 718,6 milionu. Tržby firmy klesly o čtyři procenta na 21,2 miliardy korun. Metrostav se věnuje hlavně stavbám v podzemí a dopravním stavbám, dále například průmyslovému stavitelství a rekonstrukcím průmyslových objektů.