Metrostav očekává letos kvůli poklesu stavebnictví horší výsledky

Přední česká stavební společnost Metrostav očekává za letošní rok pokles tržeb i zisku. Důvodem je celkové snížení výkonu stavebnictví a pokles zakázek. Informoval o tom mluvčí firmy František Polák. Metrostav si v těchto dnech připomíná 40. let od svého založení. "Depresi trhu jsme předpokládali, takže plán bude splněn, nicméně objemy tržeb i zisk budou menší, než v roce 2009," uvedl mluvčí. Čistý zisk Metrostavu činil loni 718,6 milionu korun, tržby se pohybovaly kolem 22,2 miliardy.

Z hlediska tržeb byl Metrostav v roce 2009 za společností Skanska tuzemskou stavební dvojkou. Mezi další největší konkurenty firmy patří v Česku Eurovia CS, Strabag a OHL ŽS. Zlepšení situace ve stavebnictví neočekává mluvčí Metrostavu ani v roce 2011, výkon odvětví bude podle něj bude spíše dál oslabovat. „Nedá se totiž očekávat oživení privátních investic, veřejný sektor prakticky nové zakázky nevypisuje a je tlumena i příprava staveb. To je možná větší problém, než aktuální pokles investiční výstavby, protože zastavení přípravy staveb bude znamenat, že i po doznění krize nebudou zakázky připraveny,“ poznamenal Polák.

Metrostav v současnosti zaměstnává kolem 3100 lidí. Za poslední rok a půl firmu opustilo asi deset procent zaměstnanců. Další snižování zaměstnanosti společnost neplánuje. Chce se zaměřit hlavně na využívání vlastních kapacit a omezování dodávek od dalších firem. Propouštění se nevyhnuly ani další stavební firmy včetně největší Skansky. Pracovníkům Metrostavu v roce 2011 vzrostou minimální mzdové tarify zhruba o tři procenta. Počítá s tím vzorová kolektivní smlouva skupiny Metrostavu, kterou vedení podniku nedávno uzavřelo s odbory.

Metrostav patří do slovenské skupiny DDM Group. Tuzemská firma je od roku 1990 právním nástupcem národního podniku, který vznikl na začátku 70. let. Do skupiny Metrostavu patří například také stavební firma Subterra, kapitálově propojený je Metrostav se společností Zakládání staveb. Mezi největší současné zakázky Metrostavu patří výstavba tunelu Blanka v Praze. Ve sdružení se společností Hochtief CZ získal Metrostav v závěru loňského roku zakázku na výstavbu metra z Dejvic do Motola.