Metrostav Praze zaplatil kvůli propadu Blanky už asi 9,5 milionu korun

Společnost Metrostav, která staví pražský tunelový komplex Blanka, zaplatila Praze kvůli loňskému propadu na stavbě už asi 9,56 milionu korun. Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka firma uznala v této věci všechny požadavky města.

Praha požadovala 9,56 milionu korun za znalecké a odborné posudky, které byly po nehodě vypracovány. Částka zahrnovala i kompenzace za poškození dobrého jména Prahy. Metrostav nejprve zaplatil asi 6,5 milionu korun, v listopadu pak podle Tomana doplatil i zbylou částku. „Všechny požadavky jsme akceptovali, vše je nyní vyrovnané,“ potvrdil Polák. Tunel Blanka se už potřetí propadl loni červenci u ministerstva kultury v Praze 6. Zával tehdy zasypal bagristu, po několika hodinách byl zachráněn. Metrostav za to dostal pokutu také od Českého báňského úřadu (ČBÚ), činila milion korun. Podle ČBÚ firma podcenila prevenci a neudělala dost pro zajištění bezpečnosti. Policie ale případ odložila s tím, že nebyl spáchán trestný čin. Práce na stavbě tunelů, které jsou součástí vnitřního městského okruhu, pokračují. Podle Poláka se v tunelech razilo i mezi vánočními svátky a Novým rokem, firmě se tak daří dohánět zpoždění. To vzniklo tím, že stavba musela být po propadu kvůli vyšetřování zastavena.

Na stavbě ještě zbývá prorazit část tunelů mezi Brusnicí a Prašným mostem. „Ve druhém čtvrtletí tohoto roku by mohlo být všechno proražené,“ řekl Polák. Metrostav letos plánuje všechny tubusy obložit konečnou obezdívkou a zasypat otevřené stavební jámy, které jsou například na Letné a Prašném mostě. Vybudovány by letos měly být také podzemní garáže na Letné, ve druhé polovině roku se chystá oprava tramvajové trati na Letné a v Badeniho ulici. Zprovoznění tunelového komplexu, který má být největší podzemní stavbou nejen v Česku a také nejdelším městským tunelem v Evropě, se předpokládá v prosinci roku 2012.