Michal Dvořák: Největší radostí je můj syn

Jaké jsou radosti Michala Dvořáka? O sedmi největších hovoří v dalším díle seriálu týdeníku Sedmička.

Zakládajícího člena kapely Lucie Michala Dvořáka znají lidé především jako hudebníka. Snaží se ale být renesančním člověkem.

Věnuje se sportu, sochařství i vaření. Před několika dny se navíc stal otcem a obrátilo mu to život naruby.

Syn

Mojí největší radostí je můj novorozený syn Michal zvaný Mischiwa. Kamarádi mi vždycky říkali, že když se vám narodí dítě, tak je to nový životní „level“, ale skutečně jsem to pochopil až teď. Je to hodně náročné, ale úžasné. Nic podobného se asi nedá zažít.

Vivaldianno

Jsem autorem nových a myslím, že absolutně originálních úprav skladeb Antonia Vivaldiho s moderní rockovou, etnickou a elektronickou hudbou s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným a hosty ze zahraničí. Vše vzniklo jako hudební experiment, ale u posluchačů vzbudil obrovský zájem. Prodali jsme už přes jedenadvacet tisíc cédéček, dostali doubleplatinovou desku a na podzim chystáme velké koncertní turné po Čechách a Slovensku.

Sochařství

Mojí velkou láskou je výtvarné umění. Když mám čas, vyřezávám sochy ze dřeva. Přivedl mě k tomu můj příbuzný, sochař Petr Kavan, který mi dovolil nahlédnout do jeho dílny. Navštěvoval jsem také ateliér Františka Švancara na Kampě, kde jsem se učil pracovat s hlínou. Vyráběl jsem třeba různé odpařovače a dvoumetrový banán.

Hudba

Nejvíc času trávím hudbou. Je to moje práce a zároveň jedna z největších radostí. Jsem rád, že i když ji dělám více než dvacet let, pořád je to především radost.

Sport

Když nejsem zrovna ve studiu, snažím se odreagovat sportem. Bez toho bych nemohl být. Studoval jsem mimo jiné fakultu tělesné výchovy a sportu a až do revoluce jsem se věnoval sportu i hudbě současně. Mám rád především adrenalinové sporty. Měl jsem i motorku, ale kvůli synovi jsem ji raději prodal.

Dobré jídlo

S expedicí Pandurango aneb Cestou za „bohem“ hudby jsem objel svět a všude jsem ochutnával tamní speciality. Z Indie nebo Číny jsem si přivezl neuvěřitelné gurmánské zážitky. I když někdy jsou, bohužel, kvůli nedostatečné hygieně, spojené se zažívacími potížemi. Rád ochutnávám i vařím.

Klid

Klidu mám ve svém životě málo, proto se rád chodím odreagovat do přírody, ale většinou aktivně. Pasivně odpočívat neumím.