Microsoft koupil technologii stojící za Pánem prstenů či filmy od Pixaru

Centrála Microsoftu v Redmondu.

Centrála Microsoftu v Redmondu. Zdroj: Jan Sedlak

Microsoft udělal další krok k posílení své rychle rostoucí cloudové platformy Windows Azure. Za nespecifikovanou částku koupil novozélandskou společnost GreenButton, jejíž technologie stojí například za filmovou trilogií Pán prstenů nebo animovanými filmy od Pixaru. Microsoft se díky této koupi více dere do oblasti takzvaných superpočítačů (high performance computing).

Nástroje GreenButtonu umožňují firmám a organizacím přesunou jejich aplikace a data náročné na výpočetní výkon do cloudu s tím, že celý proces má být velice intuitivní. „Díky technologiím GreenButton je možné převést data a aplikace do cloudu bez nutnosti přepisovat kód – a bez nutnosti mít titul PhD z počítačové vědy,“ chlubí se Microsoft.

Zákazníky GreenButtonu jsou tak velké firmy, které potřebují zpracovávat náročné operace a zároveň nechtějí nebo nemohou využívat vlastní drahý hardware a místo toho raději volí možnosti cloudu. Do něj je tak možné převést třeba nástroje pro renderování náročné grafiky v animovaných filmech, modely pro navrhování léků, zjišťování míry rizika ve zdravotnictví, analýzu seismických dat (to využívají třeba ropné společnosti), analýzu hazardních her a podobně.

Více peněz z více dat

Cloud začíná být pro tyto typy operací velice populární, není třeba pořizovat či pronajímat vlastní superpočítač, který požadované funkce zvládne. Studio DreamWorks například své filmy tvoří v podstatě pouze přes cloud (v tomto případě u HP) a velká data dokáže jak renderovat, tak sdílet v rámci geograficky vzdálených poboček.

Microsoft nyní získal společnost, díky které bude moci lákat na Windows Azure velké a významné zákazníky. Pokud jim nabídne nástroje pro převod aplikací a dat, získá předplatitele cloudu, kteří rozhodně nebudou platit pouze drobné částky za hostování nenáročné webové aplikace, ale vygenerují obří nároky na výpočetní výkon a datový tok. Tedy na to, za co se v cloudu platí.

Společnost GreenButton vznikla v roce 2006. Založil jí Scott Houston, který do té doby vedl technologických tým režiséra Petera Jacksona při natáčení Pána prstenů. Na starost měl mimo jiné budování infrastruktury, která by zvládla zpracovat veškeré náročné digitální efekty a prostředí. Firma nyní zaměstnává 20 zaměstnanců a kromě sídla na Novém Zélandu má malé pobočky v Seattlu a Palo Alto.

GreenButton od té doby získal údajně několik tisíc zákazníků, mezi nimi kromě filmařů třeba Nvidii, Boeing, NASA a další slavná jména z farmacie, ropného a automobilového průmyslu a tak dále. Společnost už s Microsoftem úzce spolupracovala, v roce 2011 se dokonce stala Windows Azure partnerem roku.

Microsoft už nyní nebude GreenButton prodávat novým zákazníkům a ještě letos chce představit funkci integrovanou přímo do Azure. Firma zároveň posupně domlouvá se svými partnery to, že budou superpočítačové funkce v cloudu poskytovat i oni.

Otázkou je, co se stane s podporou dalších technologií. GreenButton totiž kromě Azure pracuje také s Amazon Web Services, OpenStackem, VMwarem či HP Cloud Services. Samotný produkt má tři stěžejní moduly: Cloud Fabric pro přesun aplikací do cloudu, CloudSync pro synchronizaci velkých dat a WarpDrive pro přenos velkých dat v rámci WAN sítí. To se hodí právě při spolupráci mezi pobočkami.