Microsoft má nového šéfa. Steva Balmera nahradí Satya Nadella

Satya Nadella, nový šéf Microsoftu

Satya Nadella, nový šéf Microsoftu Zdroj: CC BY 2.0: OFFICIAL LEWEB PHOTOS - Wikimedia Commons

Microsoft konečně vybral nového šéfa. Novým generálním ředitelem softwarové firmy Microsoft bude Satya Nadella (46), který dosud vedl jednu z firemních divizí. Ve funkci s okamžitou platností nahradí Steva Ballmera. Nadella je teprve třetím generálním ředitelem v 39leté historii Microsoftu po spoluzakladateli firmy Billu Gatesovi a po Ballmerovi.

Microsoft začal hledat nového šéfa v srpnu, kdy Ballmer oznámil, že funkci do roka opustí. Média od té doby spekulovala o mnoha kandidátech, Nadella byl mezi nimi.

Microsoft současně oznámil, že Bill Gates opustí funkci předsedy správní rady firmy, ve které ho nahradí John Thompson. Gates získá ve firmě novou úlohu, stane se technologickým poradcem. Křeslo ve správní radě si Gates ponechá.

Nadella se narodil v Indii a v Microsoftu pracuje 22 let. Ve firmě působil v mnoha funkcích. Zastával vysoké pozice v nejrychleji rostoucích a nejziskovějších divizích, včetně divize Office a divize serverů. Naposledy zastával vysokou funkci v divizi pro cloudové technologie.

Jmenování nového ředitele přichází před dokončením převzetí finského výrobce mobilních telefonů Nokia a navíc v době reorganizace Microsoftu. Investoři nyní zvažují, jak efektivní bude Nadella v ambicích firmy posílit mobilní aktivity a jak se mu podaří uspokojit obchodníky na Wall Street, jejichž hlavním zájmem je hotovost. Microsoft nyní čelí pozvolnému poklesu zájmu o jeho operační systém Windows a kancelářský balík Office a potřebuje něco, čím by mohl v oblasti mobilní počítačové techniky zaútočit na své úhlavní konkurenty, další americké firmy Apple a Google. Někteří investoři také požadují, aby firma snižovala výdaje a omezila vysoký objem hotovosti.

Sázka na jistotu

Většina analytiků se shoduje, že Nadella je dobrou volbou a že firmu povede vpřed. Je však otázkou, zda je schopen udělat Microsoft oblíbencem pro zákazníky nebo netrpělivé akcionáře.

„Je to úleva, že ten proces je u konce,“ řekl agentuře Reuters analytik společnosti FBR Capital Markets Daniel Ives. „Mnoho investorů to považuje za 'bezpečný výběr', protože Nadella je znalcem narozeným a odchovaným v Redmondu,“ dodal. V Redmondu má nyní Microsoft své sídlo.

Nadella sám sebe označuje za milovníka kriketu a poezie. V Indii získal bakalářský titul v oboru elektrotechniky, pak studoval na univerzitách ve Wisconsinu a Chicagu. K Microsoftu přešel v roce 1992 z konkurenční společnosti Sun Microsystems.