Microsoft oficiálně představil nové Visual Studio 2012

Microsoft, ilustrační foto

Microsoft, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Microsoft definitivně uvedl na trh nové vývojářské Visual Studio 2012. Tou nejviditelnější změnou jsou samozřejmě upravené barvy a kontrastní černé a světlé téma. Hlavním cílem ale bylo krátce před uvedením Windows 8 představit i kompletní sadu pro vývoj aplikací na Windows 8.

Visual Studio 2012 tedy obsahuje jak nástroje pro grafický návrh a vývoj aplikací pro prostředí Metro, tak nástroje pro jejich publikaci ve Windows Storu. Vše se v tomto případě ovládá přímo z IDE včetně rezervace jména programu a licence pro Windows Store. Visual Studio také spolupracuje s cloudovou platformou Azure a dalšími systémy Microsoftu.

Nové Visual Studio 2012Nové Visual Studio 2012 | MicrosoftNové Visual Studo 2012 (Zdroj: Microsoft)

VS 2012 opět nabízí bezplatnou edici Express. Původně měla být určená pouze pro vývoj ve WinRT (Metro), po vlně protestů však nakonec Microsoft uvolnil i klasický Express s dovětkem „for Windows Desktop“, který vedle .NET umožňuje vývoj i v čistém Win32 API, WPF, Windows Forms aj. K dispozici je také Express for Web.

Visual Studio by se mělo oproti svým předchůdcům dočkat také častějších aktualizací a nových funkcí. Microsoft slibuje aktualizace každé tři týdny.