Microsoft varuje uživatele Windows před virem Flame

Flame

Flame Zdroj: Kaspersky

Americká společnost Microsoft varovala uživatele svého operačního systému Windows, že se jejich počítače mohou stát obětí viru Flame. Škodlivý program, který dokáže tajně stahovat informace a zřejmě byl nasazen proti Íránu, využívá dříve neobjevenou chybu v zabezpečení Windows k tomu, aby se neodhalen usadil v počítači, uvedla dnes agentura Reuters.

Zástupce softwarové společnosti Mike Reavey uvedl, že virus dokázal přesvědčit Windows, že je certifikovaným programem od Microsoftu. Ravey také varoval, že by se hackeři nyní mohli pokusit zkopírovat část zdrojového kódu viru, aby vytvořili vlastní programy pro proniknutí do počítačů vybavených Windows. Microsoft už oznámil, že vydal aktualizaci softwaru, která by měla chybu využívanou virem Flame odstranit.

Na Flame upozornila minulý týden ruská antivirová firma Kaspersky Lab, podle níž byl software patrně aktivní od března 2010. Běžné antiviry nebyly vůbec s to jej zaznamenat.

Flame nezpůsobuje žádné hmotné škody, ale shromažďuje obrovské množství citlivých informací. Dokáže dálkově měnit nastavení infikovaného počítače, zapnout jeho mikrofony a nahrávat konverzaci v jeho blízkosti. Je také schopen automaticky detekovat spuštění „zajímavých“ aplikací: e-mailového klienta či chatovacího programu. Podle západních médií byl Flame určen k napadání íránského ministerstva ropného průmyslu a počítačové sítě jeho ropných terminálů.