Mikeska: Snad to časem bude lepší

Útočník českobudějovického HC Mountfield Michal Mikeska není zatím s výsledky v novém angažmá vůbec spokojený.

V Českých Budějovicích je zhruba měsíc a představoval si, že všechno bude jinak. Michal Mikeska přišel z ruské KHL do české hokejové extraligy jako jedna z největších hvězd soutěže. Měl táhnout HC Mountfield do nejvyšších pater tabulky, ale realita je jiná. Týmu se nedaří a spokojený se svými výkony není ani sám hráč. „Snad to časem bude lepší,“ říkal Michal Mikeska před zápasem proti Pardubicím a bylo na něm vidět, jak ho současná situace mrzí.

Jste na jihu Čech necelý měsíc. Líbí se vám tu? Jo, je to dobrý. Dokončuju vybavení bytu. Ve středu se přestěhuje rodina, takže už budu zabydlený a všechno bude v pořádku.

Tak nějak jste si to představoval? Myslel jsem, že všechno bude rychlejší.

Co přesně myslíte? Myslím to bydlení i všechno, co souvisí s hokejem. Chce to ale asi nějaký čas.

Jak jste si zatím zvykl po hokejové stránce? Není to dobrý. Hlavně výsledky. Prohráli jsme se všemi týmy, které jsou pod námi. To není dobrý a nejsem spokojený. Určitě jsem čekal víc.

A co vaše osobní výkony? Ani ty mě netěší.

Proč? Myslím si, že dozadu to celkem jde, ale všichni ode mě očekávali, že můj útok bude dávat víc gólů a zatím to neplatí.

Ono je zvláštní mluvit o vašem útoku, protože jste zatím odehrál sedm zápasů ve čtyřech formacích. To na sehranosti moc nepřidá, že? Je jednodušší, když je trojka pohromadě déle. Tohle ale není moc otázka pro mě.

Když jste se vracel zpátky do Česka, nečekal jste, že bude extraliga jednodušší? To ne. Věděl jsem, že se tady hodně napadá, že se všichni snaží hrát aktivně a že tu je více soubojů. V Rusku toho tolik není. Je tam víc místa, hra je víc svázaná taktikou. Tady se spíš víc napadá. Úroveň je dobrá, ale hokej je jiný. Ale nepřekvapilo mě to.

Týmu ani vám se teď nedaří. Má mužstvo vůbec na to, aby šlo výš? Určitě má. Podle kádru na to máme. Proto mě to tak štve, že se nám nedaří. S tímhle kádrem je to škoda.

Je i nálada v kabině přímo úměrná výsledkům? Tyhle výsledky přišly, až když jsem se tady objevil já. Aspoň to tak to vnímám. Do tý doby na tom kluci byli líp a mně to na náladě rozhodně nepřidá.

MICHAL MIKESKA:1. Narodil se 28. října ve Zlíně.
2. S hokejem začínal v Třebíči, kam se jeho rodina přestěhovala.
3. V extralize dostal poprvé šanci v Pardubicích v roce 1998 a strávil tam s krátkou anabází v Havířově osm sezon.
4. Pak odešel do Ruska, kde tři sezony hájil barvy Salavatu Julajev Ufa a v létě tohoto roku se přesunul do Novosibirsku, odkud se po sedmi zápasech vrátil do Čech a zamířil do českobudějovického HC Mountfield.