Mikuláš začne chodit dnes

Rodiče a děti jej najdou hned na několika místech ve městě.

Sehnat dětem Mikuláše s nebeským a pekelným doprovodem není snadné. „Do Mladé Boleslavi jsme se přistěhovali, takže tu nemáme kontakty na kamarády, kteří by za dětmi chodili domů. Díval jsem se i na inzeráty na nástěnkách v obchodech, ale zatím je naše dcera bez Mikuláše,“ popisuje adventní obtíže David Polák.
Možná se tak za čerta převlékne sám. Kostým si ale bude muset vyrobit, v půjčovnách už většinou žádné nemají. „Kdyby se ozvali alespoň čtrnáct dní dopředu, dá se objednat, lidé ho ale většinou shání, až když je pozdě,“ říká Zuzana Nováková, která má ve své půjčovně v Benátkách nad Jizerou převleky čerta a Mikuláše zamluvené už měsíc.
Pro takové rodiče jsou záchranou mikulášské akce.
Komornější, ale zato hned tři za sebou, připravili na čtvrteční podvečer 3. prosince herci Divadýlka na Dlani. Při Adventním putováním za Mikulášem projdou sálem v Debři strašidelné postavy, balíčky připravené rodiči se ale bezpečně dostanou k malým adresátům. Vstupenky na pořady od pěti hodin odpoledne a šesti a sedmi hodin večer je třeba si rezervovat.
Naopak až na poslední chvíli mohou přijít rodiče s dětmi v sobotu 5. prosince od tří hodin odpoledne na Komenské náměstí. K tradičnímu programu Domu dětí a mládeže (DDM) se jako organizátor nově připojila městská společnost Sportovní a rekreační areály Mladá Boleslav (SARA).
„Taková akce tu ještě nebyla. Pokud bude hezké počasí, počítáme s třítisícovou návštěvností,“ věří Ladislav Řípa ze společnosti SARA. Děti i zde nejen uvidí Mikuláše, ale mohou od něj dostat také balíčky. Ty rodiče objednají buď předem v Pavilonu DDM, nebo na místě. Náměstí, kam je naplánovaná i řada vystoupení, bude uzavřeno pro dopravu, zákaz pyrotechniky hlídán městskou policií a k dispozici bude zdarma parkovací dům v Jaselské ulici i speciální autobusové linky.
Dárečky v sobotu dostanou také malí, ale i velcí pacienti v nemocnici. „Čert bude mít dostatečný pytel na nemoci a bolístky, aby je odnesl, anděl dodá důvěru v uzdravení a Mikuláš donese něco v košíku,“ popisuje koordinátorka dobrovolníků v Klaudiánově nemocnici Monika Theimerová.
Dnes přijde Mikuláš také do kosmonoské léčebny a v sobotu do DDM v Mnichově Hradišti a Benátkách nad Jizerou.