Miliarda dolarů. Toyota zvýšila balík peněz na umělou inteligenci

Toyota zůstala jedničkou v prodejích automobilů.

Toyota zůstala jedničkou v prodejích automobilů. Zdroj: ctk

Japonský výrobce automobilů Toyota Motor investuje v příštích pěti letech jednu miliardu dolarů do vývojářského střediska zaměřeného na robotiku a umělou inteligenci, které zřizuje v americkém Silicon Valley. Nová výzkumná společnost zahájí provoz v lednu příštího roku, oznámil prezident japonské automobilky Akio Toyoda. Radikálně tak zvýšil balík peněz, který do vývoje Toyota inestuje, ještě před dvěma měsíci hovořil 'jen' o padesáti milionech dolarů.

Toyota již před dvěma měsíci oznámila prvotní investici do vývoje umělé inteligence, nyní ji významně zvýšila. „Až donedávna jsem říkal, že do automatizovaných aut půjdeme jenom tehdy, až v závodu na 24 hodin porazí člověka,“ řekl podle Reuters Toyoda novinářům.

„Ale změnil jsem názor, když jsem se zapojil do přípravy olympijských a paralympijských her 2020 (v Tokiu),“ uvedl. Otevřelo mu to prý oči, pokud jde o postižené lidi a seniory a jejich potřebu mobility.

Závod je na začátku

Na autech bez řidiče pracují technologické společnosti jako Alphabet, známá dříve pod názvem Google, nebo americký Apple, které najímají experty, aby změnili plány ve skutečnost. Nová společnost Toyoty bude mít jedno zařízení nedaleko Stanfordovy univerzity a druhé blízko Massachusettského technického institutu (MIT).

Podle šéfa výzkumného institutu Toyoty Gilla Pratta, bývalého vyučujícího na MIT, je ale závod teprve na začátku a v oblasti bezpečnosti zbývá překonat ještě řadu obtíží. „Je možné, že na začátku automobilového závodu nemusíte být na nejlepší pozici… Pokud je ale závod velmi dlouhý, kdo ví, kdo bude vítězem?“