Miliardová diamantová loupež: zásilka zmizela na letišti v Bruselu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: imelenchon, MorgueFile.com

Lupiči v pondělí ukradli na bruselském letišti velkou zásilku diamantů ve chvíli, kdy se drahokamy nakládaly do letadla. Uvádějí to belgická média s odvoláním na místní úřady. Podle místního sdružení obchodníků s diamanty jde o jednu z největších loupeží těchto drahých kamenů.

Zatím není jasné, jak velkou hodnotu ukradené diamanty mají. Belgická vlámská televize VRT nejprve uvedla, že šlo o drahokamy za téměř devět miliard korun, nyní hovoří o částce kolem 950 milionů korun. Podle stanice RTL se mluví o tom, že šlo o deset kilogramů drahých kamenů.

Belgická média dosud uváděla, že loupež provedli čtyři lupiči, ale podle prokuratury jich bylo osm. Krátce před osmou hodinou večer přijeli k dodávce bezpečnostní služby Brink's, která přepravovala diamanty ke švýcarskému dopravnímu letadlu na lince do Curychu.

Lupiči byli ozbrojeni automatickými zbraněmi a přinutili členy bezpečnostní služby, aby dodávku otevřeli. „Ti muži byli ozbrojení a maskovaní. Nepadly výstřely a nikdo nebyl zraněn,“ řekla mluvčí bruselské prokuratury.

Oba vozy - dodávka a falešné policejní auto Audi - po přepadení ujely. Dodávka byla později objevena zapálená u letiště. Lupiči se dostali na letištní plochu poté, co prolomili plot kolem letiště, řekl mluvčí bruselského letiště. Celá akce prý trvala jen asi deset minut.

Odhaduje se, že jde o diamanty za 50 milionů dolarů (950 milionů korun), řekla VRT mluvčí Antverpského světového střediska diamantů Caroline De Wolfová. Středisko zastupuje obchodníky a brusiče diamantů v nedalekých Antverpách, které jsou známým střediskem obchodu s těmito drahokamy.

„Mluvíme tady zjevně o gigantické sumě,“ uvedla De Wolfová. „Jde především o nebroušené diamanty z Antverp směřující do Curychu,“ dodala. Podle ní jde o dosud „jednu z největších loupeží“ diamantů vůbec.