Miliardová transakce má problémy. Western Digital chce zablokovat prodej čipové divize Toshiby

Sídlo společnosti Toshiba

Sídlo společnosti Toshiba Zdroj: Reuters

Použité čipy Toshiba
2
Fotogalerie

Americký výrobce čipů Western Digital bude usilovat o vydání soudního příkazu, který by zablokoval plán japonského partnera Toshiba na prodej čipové divize konkurenci. Western Digital a Toshiba při výrobě čipů spolupracují, Toshiba však minulý týden oznámila, že čipovou divizi prodá konsorciu vedenému americkým investičním fondem Bain Capital. O divizi se přitom ucházelo i konsorcium vedené firmou Western Digital.

Dohoda o prodeji divize skupině vedené fondem Bain ještě nebyla podepsána. Hodnota transakce by se měla pohybovat kolem 18 miliard dolarů (zhruba 400 miliard korun). Toshiba příjem z prodeje naléhavě potřebuje, protože v důsledku rozsáhlých ztrát americké jaderné divize Westinghouse Electric se dostala na pokraj finančního kolapsu. Westinghouse byl nucen letos vyhlásit bankrot a požádat ve Spojených státech o soudní ochranu před věřiteli.

Společnost Bain Capital se v rámci nabídky na převzetí čipové divize Toshiby spojila s jihokorejským výrobcem čipů SK Hynix a získala i podporu ze strany některých odběratelů divize, včetně firem Apple a Dell. Součástí konsorcia jsou také firmy Kingston Technology a Seagate Technology. Smlouva o prodeji zatím nebyla podepsána, protože ještě nebylo s firmou Apple dosaženo dohody ohledně klíčových podmínek transakce.

Western Digital tvrdí, že prodej divize nelze uskutečnit bez jeho souhlasu. Zablokování transakce se chce domáhat u mezinárodního arbitrážního soudu, kde již dříve inicioval právní kroky proti svému japonskému partnerovi.

Tento týden by mohl vzniknout tříčlenný arbitrážní výbor a rozhodnutí ohledně zablokování transakce by mohlo padnout v letošním roce ještě před uzavřením dohody o prodeji divize. Definitivní rozhodnutí arbitrážního soudu o sporu mezi podniky se však očekává nejdříve v roce 2019.