Obchod za skoro půl bilionu: Toshiba prodá svou čipovou divizi

Sídlo společnosti Toshiba

Sídlo společnosti Toshiba Zdroj: Reuters

Sídlo Western Digital
2
Fotogalerie

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba se chystá prodat svou čipovou divizi konsorciu vedenému americkou společností Western Digital za zhruba dva biliony jenů (téměř 400 miliard korun).

Informoval o tom dnes japonský podnikatelský list Nikkan bez upřesnění svých zdrojů. Toshiba podle listu hodlá učinit formální rozhodnutí o prodeji divize již ve středu a podpis dohody plánuje na 20. září.

Toshiba příjem z prodeje čipové divize naléhavě potřebuje, protože v důsledku rozsáhlých ztrát americké jaderné divize Westinghouse Electric se dostala na pokraj finančního kolapsu. Westinghouse byl letos nucen vyhlásit bankrot a požádat ve Spojených státech o soudní ochranu před věřiteli.

Toshiba si původně stanovila za cíl dosáhnout dohody o prodeji divize do konce srpna. Tento termín se však nepodařilo dodržet, což posílilo pochybnosti o tom, zda bude firma schopna včas vyřešit nedostatek financí a odvrátit stažení svých akcií z burzy.

Toshiba koncem srpna oznámila, že bude pokračovat v jednáních s konsorciem vedeným firmou Western Digital i s dalšími dvěma konsorcii, v jejichž čele stojí americký investiční fond Bain Capital a tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn.

Mluvčí Toshiby dnes uvedl, že ohledně prodeje čipové divize zatím nepadlo žádné rozhodnutí. Podle zdrojů agentury Reuters se ve středu sejde rada podniku, aby posoudila tři nabídky.