Miliardy z EU pro centrum vědy CEITEC

V Brně se na podzim začne stavět výzkumné centrum CEITEC, jež získalo z evropských fondů dotaci ve výši pět miliard korun. Půjde o stavby laboratoří v kampusu Vysokého učení technického v Brně Pod Palackého vrchem a v Univerzitním kampusu Bohunice Masarykovy univerzity.

Projekt bude zahrnovat např. laboratoře nanotechnologií, genomiky, molekulární medicíny nebo molekulární veterinární medicíny a po dokončení by v nich mělo najít místo kolem šesti set vědeckých pracovníků. Brno by se tak mělo stát jedním z významných center evropské vědy. Na projektu spolupracují všechny brněnské univerzity a pro investory ho zpracovala architektonická kancelář ArchDesign. Realizaci tohoto náročného záměru umožnil fakt, že podpora vědy, výzkumu, inovací a vzdělávání je jednou z priorit rozvoje města.

„Pro realizaci nových staveb zaměřených do této oblasti město dlouhodobě nabízí nové plochy v rozsáhlém území přiléhajícím ke kampusu Vysokého učení technického pod Medláneckými kopci. Do tohoto území se významnou měrou rozšiřuje kampus VUT a vznikají nové objekty v rámci Technologického parku Brno, který zde vytváří podmínky pro uplatnění zajímavých partnerů v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Areál laboratoří CEITEC, jako centrum excelentní vědy, je nesporně jedním z nejzajímavějších záměrů v tomto území,“ říká o začlenění projektu CEITEC do konceptu města architekt projektu laboratoří CEITEC v areálu VUT. Radoslav Novotný.