Mimořádné zpravodajství: Laguny z Darkova jsou pryč

AKTUALIZUJEME

NEDĚLE 23.5.

- 18:54: Karviná má povodňový účet a výzvu na webu i ,,po našymu“. Účet má číslo 4219472/0800 a peníze na něj lze posílat od úterka 25. května. Na karvinském webu www.karvina.cz mají v jazykové sekci výzvu i ,,po našymu“, tedy v našem místním specifickém polsko-česko-německém nářečí. Peníze na konto lze samozřejmě odevzdat také na pobočkách České spořitelny a osobně v pokladnách magistrátu.

- 17:30: Odborníci zaznamenali dnes další sesuv půdy, a to už třetí v oblasti Ráje - v zahrádkářské osadě. Stav posoudil geolog – půda se sune ze svahu v rozměru asi 20 krát 15 metrů, neohrožuje žádné domy, v oblasti jsou jen zahrádky a chatky u nich.

- 14:01: Silnice I/67 na Český Těšín je stále uzavřená, v současné době probíhají intenzivní stavební práce, aby bylo možno v co nejkratší době rozhodnout o zprovoznění dopravy kyvadlovým způsobem v jednom jízdním pruhu.

- 12:16: Radní včera zaznamenali pokus o zneužití materiální pomoci pro lidi v zatopených místech Karviné. ,,Bohužel se nám stalo, že přijelo luxusní auto a lidé z něj se dožadovali čisticích prostředků, odmítli jsme je a tenhle případ nebyl během soboty až tak ojedinělý,“ řekla Pavlína Swaczynová z Českého červeného kříže, která je od pondělka v terénu. - 10:35: Vojáci právě teď pomáhají lidem v Karviné-Starém Městě s následky povodní.

- 9:31: Karviná na svých webových stránkách informuje lidi o tom, jak by měli postupovat se zapojením elektřiny ve vytopených domech. Více na www.karvina.cz.

SOBOTA 22.5.
-18:53: Hladina Olše se rapidně nezvýšila.
Hladina řeky Olše se zatím nijak dramaticky nezvýšila, ani hladina říčky Stonávky. Krizový štáb v Karviné je však permanentně v pohotovosti.

-15:27: Uhynulá zvířata
V případě nálezu uhynulé zvěře mají lidé v Karviné kontaktovat veterinární asanační ústav REC Medlov na tel. číslech: 556 736 581-3, případně Krajskou veterinární správu na tel.čísle 596 782 513.
V žádném případě s uhynulou zvěří nemají lidé manipulovat!

-12:08: Pomoc postiženým povodněmi
Pomoc postiženým povodněmi, kteří se dostali do tíživé situace, řeší stát i obce. Jedním z nástrojů
poskytnutí prvotní pomoci jsou dávky mimořádné okamžité pomoci ze systému pomoci v hmotné
nouzi. Mimořádnou okamžitou pomoc vyplácí pověřené obecní úřady. O tyto dávky mohou lidé požádat
prostřednictvím formuláře, který má orgán pomoci v hmotné nouzi k dispozici. Formuláře si rovněž
lze stáhnout z portálu MPSV - www.portal.mpsv.cz/forms.

- 8:45: Laguna vody z levého břehu Olše v karvinském Darkově je pryč. Jsou tam už jen velké kaluže. Hasiči zde nasadili výkonné čerpadlo.

-8:45: Voda až po strop zaplavila bunkr v Bohumíně. Kulturní památka je do odvolání pro veřejnost uzavřena.
Ničivá povodeň neušetřila ani kulturní památku, pěchotní srub MO-S5 zvaný Na Trati. Srub situovaný u dálnice ve Starém Bohumíně zaplavila prakticky až po strop voda. Bunkr je až do odvolání pro veřejnost uzavřen. Členové Klubu vojenské historie Bohumín, kteří se o stavbu v majetku města starají, jsou zdrceni. Jejich několikaleté úsilí jim už po několikáté sebrala voda. Vnitřní vybavení živel zničil či poničil, škody jdou do desítek tisíc korun.

-8:06: Do Karviné míří materiální pomoc
Dva kamiony s materiální pomocí míří z centrálního skladu Hasičského záchranného sboru v Drahanovicích do Karviné. Přivezou především materiál a pomůcky pro úklid a likvidaci povodňových škod.

PÁTEK 21.5.
-17:52: Další sesuv půdy vyjel karvinský krizový tým řešit do Stonavy, je poblíž obytného domu v místní části Hořany. Sesuv hlásili hasiči, ti byli na místě první. Povodňový štáb kontaktoval i ČEZ, kvůli vedení vysokého napětí. Zatím se na místě řeší, rozsah a další opatření.

-14:23: Informace k průjezdnosti silnice ve směru z Karviné na Český Těšín. Objízdná trasa ve směru od Karviné vede: Pro osobní i nákladní dopravu - ze silnice I/67 odbočit na silnici II/475 (odbočka na ČSM) ve směru na Havířov. Následně v Horní Suché odbočit na silnici II/474 (odbočka na Těrlicko), dále pokračovat po této silnici (silnice se točí vlevo) až do Těrlicka ( ve směru start-cíl Havířovského kahance) a následně pak na křižovatce v Těrlicku „U Žvaka“ se napojit na silnici I/11 ve směru na Český Těšín, přes Stanislavice. - 12:48: Aktuální situace k sesuvům:
Sesuvy na Karvinsku řeší v terénu odborníci. Týká se to těchto míst: Havířova a Dolních Domaslavic. Také Karviné, kde jsou ohroženy dva domy a silnice. Se sesuvy se také potýkají na Jablunkovsku.

-9:08: Hasiči z Bohumína zachránili muže ze zatopené felicie
Jen na sebe „nadával“ a profesionálním hasičům za rychlou záchranu děkoval zhruba čtyřicetiletý muž, který si troufnul ve čtvrtek odpoledne vjet se svou Škodou Felicií v Bohumíně do zákazu vjezdu (kvůli zatopené komunikaci), aby si zkrátil cestu zdejší „Myší dírou“. Felicie se ale neukázala jako dobrý člun a muž zůstal uvězněn v autě uprostřed vodní laguny.
O pomoc zavolal tísňovou linkou sám postižený řidič, který stačil před připlutím gumového člunu s hasiči z bohumínské jednotky vylézt bočním oknem na střechu auta. Hasiči vytáhli i auto, které bylo však už nepojízdné.

- 5:07: Kontakty pro akutní sociální pomoc
Sociální odbor magistrátu přijímá žádosti o naléhavou sociální pomoc. Lidé mohou přijít do budovy magistrátu C v Zakladatelské ulici poblíž hornické nemocnice. Kontaktní telefony sociálního odboru jsou 596 389 171 nebo 596 389 331.

ČTVRTEK 20.5.
-20:05: Stavební odborníci vyrazili do terénu zničeného povodněmi.
V terénu zjistili, že asi 250 domů zasažených vodou. „Zmapovánu máme část města včetně levého břehu Darkova, Bělidla ve Fryštátě, části Starého Města,“ řekla mluvčí města Šárka Swiderová.
Dnes prohlédli 105 domů, k demolici zatím není žádný. V pátek prohlédnou dalších asi 150 domů. „Máme signály o poškození památek v centru města. Objekty v zámeckém parku posoudí stavební úřad extra,“ dodala mluvčí města. V Karviné bylo zaplaveno 40 domů tak hodně, že se z nich museli obyvatelé evakuovat. Dalších více než 200 zaplavila voda méně.

-17:34: U rodinného domu v ulici Podlesí v Ráji, kde je sesuv půdy, se utrhla i část cesty.
Sesuv půdy se u domku dále rozšiřuje. Utrhla se tam část cesty v délce asi dvě stě metrů. „Rodina z domu přímo u trhliny evakuaci odmítla, celou noc tam byla hlídka městské policie. Navíc expert nevyloučil další rozšiřování a sesuv cesty,“ řekl primátor města Tomáš Hanzel. Na místě osekávají hasiči stromy kvůli vedení vysokého napětí. Místní obyvatelé mohou na cestu vjet autem jen v jednom pruhu a dodržovat dvacetikilometrovou rychlost. „Zahájili jsme přípravné práce na kompletní opravu. U domu na Rajeckém kopci je stav svahu stabilizovaný,“ upřesnil primátor.

- 15:50: Na Karvinsku je v plné pohotovosti 140 hasičů, přijely posily ze středních, jižních Čech a jedou další z Prahy. Hasiči přivezli i nejvýkonnější čerpadlo – odčerpá až 1500 litrů za vteřinu, čerpá od rána vodu z laguny v Darkově. Menší čerpadla pracují také v Darkově - v Lázeňském parku, u domů, na kynologickém cvičišti, ale taky v městské části Doly - na Lipinách pod železničním mostem.

14:00 Jak se dostat do Českého Těšína:

http://www.karvina.cz/portal/page/portal/uvodni_stranka/aktuality/2010/Obj%C3%ADzdn%C3%A1%20trasa%20Karvin%C3%A1-T%C4%9B%C5%A1%C3%ADn.pdf

12:30 Silnice z Karviné na Český Těšín je stále uzavřena, průjezd je povolen výhradně vozidlům integrovaného záchranného systému a humanitárním organizacím.

-11:25: Noční sesuvy v městské části Ráj
U rodinného domku na Rajeckém kopci je podle krizového štábu stabilizovaný stav. Rodina nocovala u příbuzných. Druhý sesuv zaznamenali pracovníci na Podlesí (také část Ráj), kde se utrhla část cesty. Rodina z domu přímo u trhliny evakuaci odmítla. „Celou noc tam byla hlídka městské policie a právě stav monitorují odborníci. Rozhodnou ještě dnes, co a jak dál, řekl primátor města Tomáš Hanzel.

-10:26: Do Karviné přijela pomoc.
Hasiči a strážníci z jiných měst přijeli Karviné pomáhat. ,,Hasiči čerpají vodu ze zaplavených oblastí především v Darkově – v Lázeňském parku, parku za zámkem nebo oblasti, kde stojí voda na levém břehu Olše. Dorazily posily ze středních a jižních Čech, odpoledne přijedou hasiči z Prahy – celkem je v terénu 140 mužů,“ informuje primátor města Tomáš Hanzel.
Hasiči z Čech dorazili i s čerpadly a další technikou. Dnes mají přijet i strážníci z Ústí nad Labem, posílí karvinské hlídky hlavně v zaplavených částech města. Dorazit jich má dvacet.

-7:55: Na Karvinsko už dorazily hasičské posily z Čech. Pracují na čerpání vody, celkem jich přijelo nebo ještě dnes přijede více než třicet a i s technikou, především čerpadly. Město jim našlo ubytování, jídlo pro záchranáře zajišťuje naše ZŠ Prameny.

-5:54: Včera večer řešil krizový štáb sesuv svahu v Karviné - Ráji. ,,Řešili jsme to přímo na místě. Rodinám jsme nabídli hotelové ubytování na tuto noc. Oba sesuvy jsou na kopci, jsou způsobené trvalým deštěm a podmáčením podloží. Rodina v blízkosti stržené silnice v ulici Podlesí ale odmítla evakuaci,“ řekl primátor města Tomáš Hanzel.
Na místě hlídkují strážníci a ti případné další nebezpečí budou okamžitě řešit. Další domky v oblasti zatím ohroženy nejsou, lidé si přesunuli auta. Druhý sesuv je na Rajeckém kopci. Rodina z domu šla spát k příbuzným. Ráno posoudí obě lokality odborníci.

STŘEDA 19.5.

- 22:19: Povodňová situace v Bohumíně se s klesajími hladinami Odry a Olše postupně uklidňuje. Ve městě teď působí několik pracovních týmů, které koordinují popovodňovou pomoc a rpzdělování dezinfekčních prostředků a nářadí. Další zasedání krizového štábu proto proběhne až v pátek 21. května ve jednu odpoledne.

- 21:26: Přestože se lidé pomalu vracejí do záplavami poničených domů, v Karviné-Darkově ještě lidé s vodou bojují. Voda tam totiž nemá kam odtékat. Hráz Olše je vysoko. Vodu tu odčerpávají pomocí čerpadel.

- 20:14: Hladina řeky Olše nadále klesá, krizový štáb Těšína organizuje vysoušeče a úklidové prostředky. Olše se v Českém Těšíně blíží svému normálnímu stavu. Předpověď očekává další pokles hladin vodních toků v Českém Těšíně i okolí.

Krizový štáb města začal organizovat práce na odstraňování následků povodní. Pro občany postižené povodní budou k dispozici vysoušeče a úklidové prostředky, zejména dezinfekční. Prosíme občany, aby své požadavky na vysoušeče a úklidové prostředky hlásili na telefonním čísle krizového štábu města 553 035 950, jejich distribuci bude zajišťovat městská policie občanům přímo do domu. Rozvoz bude zahájen zítra, tj. 20. 5. 2010.

- 19:15: Řeky na Karvinsku i nadále klesají. Dosahují nejvýše druhého povodňového stupně.

- 18:17: Provoz bohumínských škol ve čtvrtek 20. května: ZŠ Čs. Armády – žáci mají druhý den ředitelské volno. ZŠ na třídě E. Beneše – ředitelské volno dnes skončilo, od zítřka běžný provoz. Masarykova základní škola v Novém Bohumíně zavřeno neměla a nemá, totéž platí o školách v Záblatí, Skřečoni a na Bezručově ulici. Školy ve Starém Bohumíně a v Pudlově se nacházejí v oblasti zasažené vodou a zůstávají zavřené.

- 17:26: Hasiči právě teď míří k Lutyňce v úseku u Větrné ulice mezi Novou Vsí a Šunychlem. Přivážejí sem pytle s pískem, aby zahradili protržený břeh Lutyňky. Voda z ní se tlačí směrem na Šunychl a Kopytov.

- 16:07: V Bohumíně právě teď zasedá krizový štáb. I tady se už zastupitelé rozhodli, že budou vydávat lidem potvrzení pro zaměstnavatele o tom, že je postihla povodeň.

-15:00: Most přes řeku Olši na hranici Karviné a Dětmarovic poškodil vyplavený strom.

- 13:21: Dva hlavní týmy bohumínské radnice, které vznikly kvůli organizaci popovodňové pomoci a odstraňování škod, odvozu odpadu a distribuci dezinfekčních prostředků, pracovních nástrojů nebo vysoušečů, právě jednají, aby se v terénu co nejdříve objevila organizovaná pomoc.

-12:02: Strážníci zachránili před utonutím muže v zahrádkářské kolonii v Darkově.

- 11:00: V terénu je Červený kříž a mluví s lidmu v zatopených místech, městská policie dohlíží na zaplavené domy, silnice na Těšín průjezdná nebude, protože ji voda vážně poškodila.
,,Stále vážnou situaci máme v zaplavených částech Karviné-Starého Města, Darkova, Louk, části Bělidlo ve Fryštátě. Voda stojí v Dětmarovicích a Petrovicích. Hasiči odčerpávají vodu dle možností hlavně v Darkově.

- 10:18: Zastupitelé zřídili nové telefonní linky pro požadavky na materiální pomoc – vysoušeče, dezinfekci, úklidové služby, odvoz naplaveného odpadu a odstraňování škod: požadavky přijímají na čísle 597 387 287. Stále fungují i krizová čísla pro informace o stavu, změnách na 596 387 427, 437, 322.

- 9:08: Sjízdnost silnic v karvinském regionu: Voda se pomalu vrací do svých koryt a situace se uklidňuje. Výjezd z Karviné směr Ostrava je v plném provozu, v obou směrech. Výjezd z Karviné na Český Těšín - tam bohužel dále trvá omezení, silnice vedoucí přes obec Louky dnes musí prohlédnout odborníci, je podemletá, uzavírka je až za odbočkou směr Důl ČSM. Směr Dětmarovice, dál Bohumín - silnice průjezdná, uzávěra stále trvá ve směru na Závadu a hraniční přechod. Za čerpací stanicí v Dětmarovicích. - 8:00: Toky stále klesají, doprava s výjimkou silnice na Těšín funguje. Olše i přítoky výrazně klesají – místy až o metr dvacet. Většinou se ještě drží trojky a dvojky povodňové aktivity, na Stonávce pod Těrlickem je už povodňová jednička.

Silnice na Ostravu i Bohumín jsou průjezdné, na Těšín ne – tam lze jet pouze vlakem..Silnice I/67 z Karviné směr Český Těšín je stále uzavřena, komunikace ve směru na pomocný závod Dolu Darkov ze směru od OD Tesco (okraj Karviné- výpadovka na Těšín) je uzavřena, silnice je v místní části LOuky poškozená vodou. Průjezd na Stonavu a Důl ČSM je možný.

-7:02: Informace k silniční dopravě v Karviné.
Silnice I/67 směr Český Těšín je stále uzavřena, komunikace ve směru na pomocný závod Darkov ze směru od OD Tesco je také uzavřena. Průjezd na Stonavu a Důl ČSM je možný. Ostatní hlavní silniční tahy (na Ostravu i Bohumín) jsou průjezdné.

-6:30: Hygienici radí.
Na jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje byla projednána informace občanům k zajištění základních hygienických opatření v oblastech zasažených povodních. „Tyto informace lidé naleznou na stránkách Krajské hygienické stanice Ostrava,“ uvedla mluvčí Karviné Šárka Swiderová. Lidé tam najdou informace třeba o tom, jak postupovat při sanaci studny. Nebo se dovědí o pravidlech základní hygieny po záplavách. Pro informaci občanů byl zřízená i krizová linka Krajské hygienické stanice Ostrava: lidé mohou volat na číslo 595 138 122 v pracovní době a 602 547 058 mimo pracovní dobu.

-6:10: Olše pomalu klesá.
Od půnoci klesla voda v Olši o 45 centimetrů, je na II. povodňovém stupni. Olše klesá zhruba o deset centimetrů každou hodinu.

-5:45: Olše i Odra mírně klesají.
Tak jako v Karviné Olše, tak i Odra v Bohumíně začala mírně klesat. Včera ve 22 hodin byla hladina na 628 centimetrech. Je zde víceméně setrvalý stav, od 18 hodin klesla o 5 centimetrů. Největší středisko pro evakuované obyvatele v Bohumíně v přístavbě zimního stadionu včerejší den zvládlo dobře. „Lidem zde pomáhali pracovníci krizového štábu a sociálního odboru, městské společnosti Bospor a dobrovolníci z neziskových organizací,“ uvedla k situaci mluvčí města Lucie Balcarová.

Úterý

-23:15: Informace k povodňové situaci v Karviné.
Hladina vody v Olši začala klesat. Aktuální stav je 370 cm, tedy pokles o asi 40 centimetrů.
Situace je stabilizovaná a prognóza srážkových úhrnů předpokládá postupné snižování.

-22:53: Hasiči potřebují čerpadla.
Hasiči v Karviné potřebují čerpadla a budou potřebovat i vysoušeče, až voda opadne. Od místního podnikatele převzali dnes karvinští hasiči 80 000 povodňových pytlů na písek. „Pomoc nám nabídlo i město Ústí nad Labem, a to finanční, rádi jí využijeme. Jinak humanitární pomoc shromažďuje i Červený kříž,“ řekla karvinská mluvčí Šárka Swiderová. -21:08: Strážníci posílili hlídky. Hlídají opuštěné domy.
K rabování v Karviné zatím nedošlo. „Rabování v opuštěných domech jsme neřešili. Městská policie ale posílila hlídky, neustále mají v terénu 25 lidí. Zjistili jsme, že to má smysl, protože už strážníci narazili na ,,výletníky“, kteří si lokality v autech objíždějí a prohlížejí,“ řekla karvinská mluvčí Šárka Swiderová.

-20:05: Hladiny řek v Karviné mírně klesají
Přestože prší, odborníci v Karviné zaznamenali mírný pokles hladin všech sledovaných toků. Hasiči odčerpávají vodu v Darkově - u Dolu Darkov a v lázeňském parku. Dále ve Starém Městě a Petrovicích u Karviné.

-19:15: Nadace OKD přispěje na odstraňování povodňových škod
Nadace OKD vyčlení až půl milionu korun na pomoc oblastem postiženým povodněmi, které v posledních dnech zasáhly především sever Moravy. Prvních padesát tisíc správní rada schválila pro dobrovolníky z Českého červeného kříže, kteří již od pondělka pomáhají přímo v terénu, o rozdělení dalších peněz rozhodne nadace později.
„Právě lidé z ostravského Oblastního spolku Českého červeného kříže nás o rozsahu povodní informovali ještě dříve, než dorazily zprávy z médií. Dobrovolní záchranáři pomáhají lidem v nejpostiženějších oblastech na Karvinsku a Bohumínsku. Díky naší podpoře mohou nakoupit nejpotřebnější věci, například obvazy, dezinfekční prostředky nebo pohonné hmoty,“ upřesnila ředitelka Nadace OKD Blanka Týřová.

-18:08: Úředníci z magistrátu budou lidem vydávat potvrzení o povodni
Na karvinský magistrát se od pondělka obracejí desítky lidí s požadavkem na potvrzení o povodni - požaduje to po nich zaměstnavatel. „Zásah vyšší moci (i povodeň a jakákoli jiná živelná pohroma) je překážka na straně zaměstnance, ale zaměstnavatel by měl poskytnout zaměstnanci volno zejména tehdy, pokud se jedná o práci při odstraňování škod na majetku občana a ohrožení životů. Bohužel toto zákoník práce úplně přesně neřeší, ale výhrůžky výpověďmi v této situaci si troufneme označit za nemorální,“ uvedla karvinská mluvčí Šárka Swiderová.
Karvinský magistrát proto bude od zítřka vydávat lidem postiženým povodní potvrzení. Dnes ještě úředníci řeší, jakou bude mít potvrzení formu. Informaci o tom, kdy si lidé pro něho budou moci přijít, zveřejní na webu města.

-16:35: v Karviné je zatím klid v dopravě, ale řeky stoupají
V Karviné je zatím situace v dopravě beze změn, ale krizový štáb očekává kvůli vydatnému dešti další vzestup hladin toků a občany prosí o obezřetnost. „Obyvatelé můžou sledovat další informace hydrometeorologů i na našem webu města,“ řekla mluvčí Šárka Swiderová.

-14:58 : Akutálně z dopravy: výjezd z Karviné na Ostravu, Na ulici Ostravské je provoz ve dvou pruzích, ale kamiony sem nesmí. Výjezd na Český Těšín je zatarasený za kruhovým objezdem u Tesca. Směr na Dětmarovice a Bohumín je průjezdný.

-13:45: Hejtman kraje vyhlásí večer v Karviné stav nebezpečí
Hejtman kraje vyhověl požadavku Karviné (platí i pro obce Dětmarovice, Petrovice, Stonava) a Bohumín a vyhlásí dnes večer stav nebezpečí, zatím na 30 dnů. „Znamená to pro nás ještě užší spolupráci s krajem a krajským úřadem a také možnost využít další pomoci materiální i organizační, které kraj má,“ objasnila karvinská mluvčí Šárka Swiderová.
Především pak ustavený tým pomůže Karviné shromáždit požadavky na likvidaci povodňových škod a jejich následné rychlé vyřešení.

13:15
Zatímco během noci hladiny rozvodněných řek na Ostravsku mírně klesly, od dnešního rána opět stouply. Podle Povodí Odry zatím není jasné, kam až mohou vystoupat. Pršet má do středy a podle předpovědi počasí má v regionu během dne spadnout až sedmdesát milimetrů srážek.
Podle informací mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely je dálnice D1 v kraji průjezdná.

V Ostravě byla kvůli vodě byla „uvnitř“ kruhových objezdů ve Svinově (křížení s Rudnou ulicí) a v Přívoze (navázání na Slovenskou ulici) vytvořena elegantní objížďka: řidiči, směřující po D1 rovně, musí „pouze“ vyjet na kruhový objezd a zase sjet na svůj rovný směr.
Hladiny říčky Porubky během dnešního dopoledne klesala. Stále však platí III. stupeň povodňové aktivity. Ve Vřesině, což je jedno z měrných míst pro Porubku, byla v dopoledních hodinách naměřena výška hladiny 1,84 metrů a průtok dvanáct metrů krychlových za vteřinu. Pro srovnání, nejhorší situace zde byla včera mezi osmnáctou a devatenáctou hodinou, kdy se výška hladiny vyšplhala na 2,38 cm a průtok byl naměřen 23,7 metrů krychlových za vteřinu.
Porubská povodňová komise je stále v terénu a situaci monitoruje. Z preventivních důvodů zůstává až do odvolání uzavřena Mateřská škola na ulici V zahradách.
Jak informovala mluvčí ostravské radnice Andrea Vojkovská, dnes kolem 13 hodiny by měl být zprůjezdněn Dalimilův podjezd na Mariánskohorské ulici. Podjezd pod železniční tratí u nákladového nádraží, známý jako „Myší díra“, byl včera zcela uzavřen, dnes ráno byl průjezdný pouze pro prostředky MHD. Od dnešního odpoledne bude přístupný všem vozidlům bez omezení.

11:35

Český hydrometeorologický ústav vydal v sedm hodin ráno další varování, které se týká vodních toků v Moravskoslezském kraji. Nejvážnější třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, vyhlásil na řece Odře ve Svinově a Bohumíně a na řece Olši v Českém Těšíně a Bohumíně. Stav povodňové pohotovosti v současnosti platí na řece Ostravici ve Sviadnově a Ostravě a na řece Lubině v Petřvaldu. První stupeň povodňové aktivity, tedy povodňová bdělost, platí na řece Ostravici na Starých Hamrech a na řece Olši v Jablunkově.

Nový problém, který se vysktl v Karviné, je zaplavení lázeňského parku. „Z části za to může kanalizace, která nestačí vodu pojmout. Teče do ní všemi směry,“ řekla mluvčí Karviné Šárka Swiderová. Hasiči situaci řeší na místě. Městská policie v noci kontrolovala domy v evakuovaných oblastech a hlásí klid, tedy žádné pokusy o rabování. Evakuovaní pacienti lázní Darkov se právě teď vracejí zpět. Noc jich asi stovka strávila ve druhém sanatoriu lázní v Hranicích a základní škole Borovského. Obě školy Borovského a Prameny zůstávají jako připravená evakuační střediska. „Na Pramenech jsou stále lidé, kteří se nemohou vrátit domů,“ dodala Swiderová. Školy a školky v Karviné fungují normálně.

Pondělí

Jedenáct hodin dopoledne, pondělí 14. května. Strážníci odklánějí řidiče do jednoho pruhu na mostě přes Olši ze směru od Ostravy. „Za chvíli to tady uzavřeme. Hrozí poškození mostu,“ říká karvinský strážník Vladislav Szmek. Tou dobou je cesta na Český Těšín již uzavřena. Tak vypadala situace těsně před uzávěrkou Sedmičky.
„Bydlím tady kousek od Olzy. Naštěstí se voda valí vlevo na Karvinou, ne na nás směrem na Bohumín,“ říká Jindřich Jurčík z Dětmarovic. Jeho sousedé na levé straně řeky takové štěstí nemají. „Je to hrůza. Sklep už máme zatopený. Když se vylijí i rybníky v Olšinách, budeme pod vodou,“ říká Ervin Czysz. O hodinu později strážníci uzavírají poslední silnici do Karviné. Karviná byla odříznutá od okolního světa. Nikdo nemohl do města, ani z něj. „Most musí prohlédnout statik, potom uvidíme,“ řekl primátor Tomáš Hanzel. Tou dobou už hasiči evakuovali čtyřicet rodin z městské části Darkov a Doly. „Bojím se, co nás bude doma čekat,“ řekla Eva Mokrá, jedna z evakuovaných.

Neděle

V neděli večer zachraňovali zdravotníci tři osoby u rozvodněné řeky. Dva muži a jedna žena ve věku 30 až 46 let byli nalezeni na břehu promočení, bez věcí a dokonce bez bot. „Jednalo se patrně o osoby bez domova. „Naštěstí nebyli zraněni, ale jen podchlazeni,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Posádka je proto zavezla do nemocnice v Ráji. Další zachranáři pomáhali dnes při evakuaci pacientů v Bohumínské městské nemocnici. „Protože situace začala být naléhavá, zavolali jsme také vrtulník,“ dodal Humpl. Zatím zdravotníci zvládají situaci na severu Moravy dobře. „Dostali jsme se zatím ke každému případu,“ řekl Humpl. V několika případech byl ovšem příjezd komplikovaný a dojezdové časy zdravotníků prodlouženy