Mimořádné zpravodajství obrazem: Povodně mají další oběť

/ON-LINE, fotogalerie/ Hladiny řek a potoků ve Zlínském kraji rychle klesají. Povodňová komise odvolala III. povodňový stupeň ve Zlíně. Policisté oznámili, že povodně mají ve Zlíně po mladíkovi, který ráno havaroval na zaplavené silnici, další oběť.

Středa 2. června

19.00 - Hlášení meteorologů na noční hodiny nepředpokládají trvalý déšť.

18.00 Ve Zlíně svítí slunce a hladiny potok a říček rychle klesají.

17:30 Povodňová komise odvolala i druhý stupeň povodňové aktivity na území města Zlína. Tísňové linky 577 630 280 a 577 630 260 zůstávají aktivní.

16.00 K ohrožení je stále stará kolonie na Baťově, kde se rozlil potoku Hrabůvka. Na místě jsou jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů, které pomocí patnácti čerpadel odčerpávají vodu. Pracovníci Technických služeb Otrokovice zde ve spolupráci s občany umísťovali pytle s pískem, aby tak zvýšili hráz potoka a zamezili jeho přelití.

14:55 Po opadnutí vody našli lidé v Lužkovicích mrtvolu muže. Jeho totožnost není známá. Hasičům trvalo několik desítek minut než tělo vyprostiili z křoví.

14:52 Otevřeny jsou také lávky pro pěší přes řeku Dřevnici.

14:45 Hrozba, že koncert Lucie Vondráčkové se kvůli povodním neuskuteční pominula. Organizátoři již na Náměstí Míru chystají aparaturu.

14:40 Podjezd na ulici Dlouhá, který byl od časných ranních hodin zaplaven vodou, je opět průjezdný.

13:59 Voda klesá všude, nikde na Zlínsku se již řeky k koryt nevylévají.

13:55 Povodňová komise odvolala III. povodňový stupeň ve Zlíně.

13:00 Hladina řek a potoků na Zlínská klesá, hasiči však stále vyčerpávají vodu z mnoha domů a sklepů, problémy trvají na silnicích.

12:48 Policisté vydali zprávu o aktuálním stavu na silnicích. Uzavřené silnice: ulice Dlouhá, Březnická, Husova a Tyršova v Malenovicích, Bohuslavice u Zlína směr Šarovy, dále jsou problémy v obcích Honětice ve směru na Hostice, z Drahlova směrem na Zlámanku a z Žákovic směrem na Vítonice. Problémy jsou také v Bílovicích směrem na Šarovy na Zlínsku a v Nedachlebicích.

12:30 ČSAD Vsetín do konce uzávěry silnice I/57 nejezdí na trase Vsetín - Valašské Meziříčí

12:30 Přestalo pršet, hladiny vodních toků na Vsetínsku i Zlínsku klesají.

12:22 - Vsetínská Bečva stále dosahuje ve Vsetíně 3,62 m, kulminuje také Ratibořka a Kateřinka v Ratiboři, tam se přítoky Bečvy vylily na třech místech, takže se pytluje, navíc zde nefungují pevné linky. Pytle si vyžádala Jablůnka, Prlov hlásí sesuv na rodinný dům. „Naštěstí je nad ním opěrná zeď, která zatím drží, na dům se sesunulo tak jedno auto hlíny. Pokusíme se to odvodnit nad sesuvem, víc s tím momentálně nemůžeme dělat,“ řekl starosta Prlova Ladislav Gargulák.

12:20 - Senice ohrožuje domy také v Lidečku, některé byly zabezpečeny pytlovými stěnami, voda, která teče z kopců, však splavuje bahno na cesty a k domům. Senice se vylila také na louky a do dvorů u domů v Ústí.

12:15 Silnice z Fryštáku na Zlín – Lešná je opět průjezdná. Cesta musela být uzavřena ráno v 8:00 hodin z důvodu záplav. Průjezdná je již také silnice v Bohuslavicích, která zamezovala průjezd ze Zlína do Uherského Hradiště. Nadále však z důvodu vážné dopravní nehody uzavřena ulice Březnická.

12:04 Nově je uzavřena silnice na nábřeží od Intersparu v Prštném směrem k Lidlu. Důvodem je preventivní kácení podmáčených stromů.

12:00 Přestože hladina Dřevnice od 11:OO hodin klesá, zůstávají uzavřeny lávky pro pěší přes řeku.

11:50 Veřejnost může získat aktuální informace o povodních v třinácti Krizových štábech obcí s rozšířenou působností, kde vyčlenění pracovníci poskytnou aktuální informace o situaci ve svých správních obvodech. Informace lze získat také na Zlínským krajem zřízené speciální telefonní lince +420 577 043 171.

11:45 Zvýšená hladina spodních vod způsobila mnohamilionové škody v ještě nezkolaudovaném Domově pro seniory v Uherském Ostrohu, kde došlo k zaplavení kuchyně, elektroinstalace a dalšího materiálního vybavení umístěného ve spodních patrech budovy.

11:41 Hladina řeky Dřevnice se ustaluje. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu se mezi desátou a jedenáctou dopoledne její hladina zvýšila jen o centimetr (to je o dva metry vyšší hladina než včera v šest večer). Průtok zůstává stejný, kolem 162 metrů krychlových za sekundu. Déšť ale ustal.

11:40 V Jarcové byla opět uzavřena hlavní silnice I/57 ze Vsetína do Valašského Meziříčí, komunikace je pro všechny vozy neprůjezdná, objížďka přes Bystřičku.

11:32 V Jarcové byla opět uzavřena hlavní silnice I/57 ze Vsetína do Valašského Meziříčí, je zatopená. komunikace je pro všechny vozy neprůjezdná, objížďka přes Bystřičku.

11:12 Ve zlínské krajské nemocnici kvůli povodním všechny plánované příjmy a plánované operace.

11:08 Podle předpovědi počasí – Českého hydrometeorogického ústavu by mělo ve večerních hodinách přestat pršet.

11:00 Z důvodu záplav je neprůjezdná také cesta z Fryštáku na Zlín – Lešná - pod ZOO; silnice v ulici Tyršova, která vede od malenovického sídliště k obchodnímu centru Tesco a podjezd na Dlouhé ulici.
Neprůjezdná je také silnice v Bohuslavicích směrem na Uherské Hradiště. Policie dopravu odklání po náhradních trasách.

10:38 O pětadvacet centimetrů za hodinu stoupla voda v řece Moravě ve Spytihněvi nedaleko Uherského Hradiště. Na radnici se v této chvíli schází krizový štáb. V Uherském Brodě stoupá Olšava po centimetru, k hlavnímu mostu u světelné křižovatky zbývá asi patnácticentimetrová rezerva. Voda zaplavila ulici Vazová.

10:28 Spoje městské hromadné dopravy, linka 31 – Jaroslavice - Filmové ateliery, přes místní část U Majáku - jsou odkloněny přes Kudlov. V případě dotazů volejte dispečink dopravní společnosti.

10:25 Kvůli stoupající hladině Dřevnice nechal zlínský magistrát uzavřít lávky pro pěší, které by mohl silný proud řeky ohrozit. Chodci se tak nedostanou přes lávku ve Zlíně-Malenovicích, v Loukách, v Prštném, u Cigánova nebo na Podvesné.

10:16 Při srážce osobního a nákladního auta zahynul dnes po půl desáté dopoledne ve Zlíně člověk. Tragická nehoda se stala v Březnické ulici nad zimním stadionem a podle policejní mluvčí je zde komunikace oboustranně neprůjezdná. Vzhledem k vytrvalému hustému dešti nelze vyloučit podíl počasí na nehodě, její příčiny policisté dosud vyšetřují.

10:01 Stovky zlínských školáků a dětí z mateřských školek, které se nachází v blízkosti řeky Dřevnice, musely zůstat doma. Zavřeny jsou například 4. a 5. základní škola na Zálešné, školka a jesle na Tyršově nábřeží nebo školka v Loukách.

9:54 O dvanáct centimetrů za hodinu stoupla řeka Morava v Uherském Hradišti. Korytem teď protéká 605 centimetrů. Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák vyhlásil v kraji stav nebezpečí kvůli možnému zaplavené velké části území. Nebezpečí hrozí nejen Uherskému Brodu, ale také sousedním obcím jako jsou Drslavice a Havřice. Policisté uzavřeli cestu do Uherského Brodu z Nivnice.

9:52 Policisté žádají idiče, aby jezdili opravdu velmi opatrně. Na cestách je nezvykle velké množství vody, zejména na silnicích plných nerovností, je potřeba jezdit opravdu velice pomalu a opatrně. Varují vydali i chodců, není vhodné chodit do blízkosti rozvodněných řek. Břehy jsou značně podmáčené a zrádné.

9:41 Sto metrů silnice, která vede z Napajedel směrem na Žlutavu je také velmi obtížně průjezdných, stéká zde voda z polí s blátem. Problémy jsou i na silnici Tlumačov – Hulín.

9:36 V Malenovicích je velké množství vody na ulici Tyršova směrem k Tescu

9:34 Většina silnic na Zlínsku sice průjezdná je, ale s velkou opatrností. Policsté například odklání dopravu ve Zlíně na Vršavě, Příjezd od Fryštáku odkláníme na Jižní Svahy. Co se týká samotného Fryštáku, tam je asi padesátimetrový úsek na Žabárně zaplavený rozvodněným potokem.

9:21 Až do výše šesti a půl metru by podle závěrů krizového štábu v Uherském Hradišti mohla stoupnout řeka Morava. Do třetího stupně povodňové aktivity schází jediný centimetr. Odborníci očekávají lokální záplavy a zatopení sklepů v níže položených místech, proto obyvatelům doporučují v záplavových oblastech vyklizení sklepů a zabezpečení obydlí a zvířat. Kanalizace v Uherském Hradišti funguje bez problémů. Linka pro informování občanů je 572 525 856, 572 525 857, aktuální dění je možné sledovat i na www.mesto-uh.cz

8:41 Na trojce je také říčka Senice v Ústí u Vsetína. „V tuto chvíli jsme naměřili 2,8 metru, což je deset centimetrů v třetím povodňovém stupni. Pomalu nám to začíná zatopovat první sklepy,“ uvedl starosta Ústí Jakub Hladký.

8:38 Obyvatelé Zlína v potížích s vofou mohou volat na tísňové povodňové linky 577 630 280 a 577 630 260.

8:32 Hasiči lidem doporučují sledovat předpovědi na webových stránkách ČHMÚ (www.chmi.cz) a Povodí Moravy (www.pmo.cz). Kontaktní telefon na povodňovou komisi města Otrokovice je 577 680 501.

8.30 - Hejtman Stanislav Mišák vyhlásil pro celé území Zlínského kraje stav nebezpečí. Hlavními důvody vyhlášeného stavu nebezpečí je ohrožení životů, zdraví a majetku osob v důsledku opakujících se dlouhotrvajících dešťových srážek, vysoká úroveň spodní vody, vyhlášené 2. a 3. stupně povodňové aktivity na většině toků ve Zlínském kraji, reálná hrozba zaplavení značného území kraje, nebezpečí přelití neregulovatelných toků vodních nádrží, hrozbě sesuvů půdy a nepříznivá meteorologická předpověď. Stav nebezpečí potrvá na celém území kraje do 13. června 2010 do 24.00 hodin. Konkrétně se vztahuje na evakuaci osob z prostorů ohrožených povodněmi, zajištění nouzového ubytování obyvatelstva, zajištění ochrany evakuovaného území, bezodkladné provádění staveb, stavební práce, terénní úpravy nebo odstranění staveb za účelem zmírnění nebo odvrácení ohrožení. V souladu s krizovým zákonem ukládá hejtman Zlínského kraje všem hromadným informačním prostředkům zveřejnit toto rozhodnutí neprodleně a bez úpravy obsahu a smyslu. Veřejnost může získat aktuální informace o povodních v jednotlivých Krizových štábech obcí s rozšířenou působností, případně také na Zlínským krajem zřízené speciální telefonní lince 577 043 171.

Změny v dopravě

Dopravní podnik Zlín a Otrokovic oznámil náhradní trasy trolejbusů za linky, které dočasně zastavila voda. Trolejbusy na lince 2 z Otrokovic pokračují ve Zlíně v jízdě po Štefánikově ulici, jedou po ulici Podvesná XVII a dále po nábřeží podél Dřevnice na točnu Bartošova čtvrť. Stejnou cestou také zpět. Trolejbusy na lince 4, pokud mají pomocný dieselagregát, pokračují ze zastávky Dlouhá v jízdě přes Vodní ulici, nadjezd (Gahurova) a po Benešov nábřeží se vracejí za podjezdem zpátky na Dlouhou ulici a pokračují ve své trase na zastávce Cigánov. Pokud jde o vozy bez dieselagregátu, jsou přesměrovány ze zastávky Školní po Štefánikově ulici, kolem Baťovy nemocnice a ulicí 2. května až k sokolovně, kde se vracejí na svou trasu v Sokolské ulici. Stejně i v opačném směru. Trolejbusy linky 8 s dieselagregátem jedou z Dlouhé ulice přes Vodní ulici, nadjezd (Gahurova), Benešovo nábřeží na zastávku Cigánov. Pokud nemají dieselagregát, jedou trolejbusy linky 8 ze zastávky Školní dál po Štefánikově, otáčejí se u vozovny DSZO na Podvesné XVII a vracejí se zpátky po Štefánikově ulici. Trolejbusy linky 9 jsou přesměrovány z Podvesné XVII po nábřeží podél Dřevnice na točnu Bartošova čtvrť. Stejnou trasou se vracejí zpátky. Za účelem zajištění MHD v oblasti ulice 2. května, nasadila DSZO tři posilové autobusy, které jezdí z točny Sportovní hala po Dlouhé, Vodní, přes nadjezd (Gahurova), po Benešově nábřeží zpátky na Dlouhou a zastávku Cigánov. Odtamtud pokračují po ulici 2. května až k vozovně DSZO na Podvesné XVII, kde se otáčejí a jedou stejnou trasou zpět.. Obdobně jsou přesměrovány i autobusové linky 33 a 36. Zaplavený podjezd v Dlouhé objíždějí po Vodní, přes nadjezd (Gahurova) a po Benešově nábřeží zpátky na Dlouhou. Trolejbusy, pokud jedou po náhradních trasách, zastavují na všech zastávkách. „Nasazujeme na dotčené linky v maximální míře vozidla s pomocným dieselagregátem nebo autobusy, aby byl systém dopravy co nejméně narušen,“ uvedl hlavní dispečer DSZO Josef Polách. Přesto musí cestující počítat se zpožděními. DSZO informuje o výlukách na svých informačních panelech na zastávkách. Centrální dispečink DSZO situaci průběžně monitoruje a je připraven operativně řešit případné změny v dopravní situaci ve městě.

Co se stalo v noci

Vytrvalé noční deště prudce zvedly hladiny řek na Zlínsku. V šest hodin ráno vyhlásila povodňová komise ve Zlíně třetí stupeň povodňové aktivity.
Nepříjemné probuzení zažili lidé, kteří bydlí podél řeky Dřevnice ve Zlíně. Z mobilních hlásičů se totiž dozvěděli informaci o vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity. Řeka během čtyřiadvaceti hodin po prudkých deštích vystoupala o dva metry a v části Příluky začala zaplavovat sklepy přilehlých domů. „Obyvatele v ohrožených oblastech jsme varovali prostřednictvím varovného informačního systému. Vyzvali jsme lidi, aby si zajistili svůj majetek před zatopením. Znovu jsme zprovoznili tísňové povodňové linky na číslech 577 630 280 a 577 630 260, na nichž mohou občané žádat o pomoc a oznamovat mimořádné události ve městě,“ řekla mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková. Voda omezila provoz na rušné komunikaci v centru města. Podjezd pod železničním mostem na ulici Dlouhá policie uzavřela a řidiči tak musejí jezdit po objízdných trasách. „Policie řídí a odklání dopravu, protože podjezd pod kolejemi je neprůjezdný. Stojí tam několik desítek centimetrů vody,“ prohlásila tisková mluvčí Policie České republiky ve Zlíně Jana Bartíková a upozornila i na další nebezpečné úseky. „Většina silnic na Zlínsku sice průjezdná je, ale s velkou opatrností. Například odkláníme dopravu ve Zlíně na Vršavě, Příjezd od Fryštáku odkláníme na Jižní Svahy. Co se týká samotného Fryštáku, tam je asi padesátimetrový úsek na Žabárně zaplavený rozvodněným potokem. V Malenovicích je velké množství vody na ulici Tyršova směrem k Tescu. Přímo ve Zlíně je nebezpečný ještě jeden úsek, a sice Rybníky za svitovským areálem. Tady také vytéká velké množství vody na silnici. Zatím je však průjezdná. Více než sto metrů dlouhý úsek silnice, která vede z Napajedel směrem na Žlutavu, je také velmi obtížně průjezdný. Stéká zde voda z polí s blátem,“ upřesnila Bartíková. Už od nočních hodin mají plné ruce práce i hasiči, kteří zasahují v celém regionu. „Došlo k rozlití několika toků, zaplavení silnic, k zatopení sklepů domů a k pádům stromů. Na řadě míst pokračovaly čerpací práce na snižování hladiny vodních lagun, které se drží u několika obcí. Čerpáme také vodu ze zaplavených domů kvůli zvyšující se hladině v obecních kanalizacích. Neustávající deště situaci stále zhoršují,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Kvůli vytrvalým dešťům stoupá také řeka Morava, jejíž hladina dosáhla v Otrokovicích a ve Spytihněvi na druhý povodňový stupeň. „Situaci velmi bedlivě monitorujeme. Hladina Moravy vytrvale stoupá a podle předpovědi počasí očekáváme, že během dne tento trend bude pokračovat,“ nastínila situaci v Otrokovicích tisková mluvčí místní radnice Lenka Krupková.

Zásahy hasičů ve Zlínském kraji

08:40-Slušovice-čerpání vody
08:37-Kotojedy-čerpání vody
08:37-Zádveřice-Raková-záchrana ohrožených domácích zvířat
08:35-Napajedla-čerpání vody
08:33-Uherský Brod-čištění mostu s plynovým vedením
08:29-Holešov-čerpání vody
08:29-Kroměříž-čerpání kanalizace, ucpání vpustě
08:28-Napajedla-čištění kanaliací
08:26-Rožnov p. R.-čerpání vody
08:24-Slavičín-čerpání vody
08:23-Otrokovice-čerpání vody
08:22-Zlín, Prštné-uvolnění ucpaného toku
08:18-Loukov-čerpání vody
08:15-Troubky-Zdislavice-protržená hráz rybníka
08:14-Halenkov-čerpání vody
08:12-Slavičín-čerpání vody
08:10-Slavkov-čerpání vody
08:10-Branky-čerpání vody
08:09-Topolná-čerpání vody
08:06-Halenkov-čerpání vody
08:02-Uherský Brod-čerpání vody
07:58-Suchá Loz-čerpání vody
07:57-Mařatice-čerpání vody
07:56-Zářičí-čerpání vody u přečerpávací stanice
07:56-Holešov-čerpání vody
07:55-Zlín-čerpání vody
07:53-Pozlovice -čerpání vody 07:47-Koryčany-čerpání vody
07:46-Uherský Brod-čerpání vody
07:45-Poličná-pokládka pytlů s pískem
07:44-Bánov-čištění mostu
07:42-Valašské Klobouky-čerpání vody z mateřské školy
07:41-Dolní Lhota-čerpání vody
07:41-Luhačovice-čerpání vody, čištění toku
07:39-Halenkovice-čerpání vody
07:36-Otrokovice-čerpání vody
07:33-Uherský Brod-čerpání vody
07:31-Bělov-čištění česel na jezu řeky Moravy
07:30-Zlín-čerpání vody ze ZŠ
07:26-Uherský Ostroh-čerpání vody
07:16-Mysločovice-čerpání vody
07:09-Zlín-čerpání vody
07:09-Tlumačov-čerpání vody
07:07-Hluk-čerpání vody
07:00-Valašské Klobouky-čerpání vody
06:59-Kvasice-čerpání vody na čističce
06:58-Vsetín -zaplavení podjezdu, vyproštění auta 06:42-Slavičín -čerpání vody 06:37-Brumov -čerpání vody 06:32-Bílovice -čerpání vody ze sklepů
06:24-Hulín, Chrášťany -prokopání břehu a odvod vody 06:15-Zlín -čerpání vody ze sklepa ZŠ 06:05-Drslavice-čerpání vody
06:03-Žítková-uvolnění ucpaného toku a mostu
06:02-Zlín, Příluky-uzavření povodňových klapek
06:01-Otrokovice-monitoring toků
05:50-Pravčice-vyslání dalších posilových jednotek hasičů na čerpání laguny
05:43-Želechovice n. Dřevn. -sesuv půdy na obytnou chatu 05:20-Valašské Meziříčí-uvolnění ucpané kanalizační vpusti
05:19-Hulín-uvolnění ucpaného odtoku u nové dálnice
05:10-Slavičín-čištění průtoku potoka
05:03-Vizovice-čerpání vody ze skladu civilní ochrany
04:52-Uherský Brod-uvolnění průtoku řeky, zaplavení komunikace
04:37-Jaroslavice-čerpání vody ze sklepa domu
04:33-Pravčice-čerpání laguny
04:26-Brumov-čerpání vody ze sklepa domu
04:00-Valašské Klobouky-čištění kanalizační vpusti
03:45-Vizovice-čerpání vody z domu
03:43-Jestřabí-čerpání vody ze sklepa domu
01:16-Podolí-čerpání vody z domu