Ministerstvo obrany chce zadat správu 300 areálů soukromým firmám

Ministerstvo obrany (MO) plánuje využít soukromé firmy pro správu zhruba 300 vojenských areálů v České republice. Od svého kroku si slibuje významnou finanční úsporu v napjatém rozpočtu. Opatření se má týkat všech areálů, které leží mimo území vojenských újezdů, například i letišť a skladů, sdělil mluvčí ministerstva Jiří Štábl.

Současné náklady na údržbu areálů dosahují několika stovek milionů korun ročně. Úspora by mohla dosáhnout až 20 procent ze současné ceny. Výběrová řízení na správu majetku mohla být vypsána ještě letos či v příštím roce. Podle Štábla se obrana snaží, aby vojenské objekty v dané oblasti spravovala vždy jedna soukromá firma, která bude opravovat či uklízet armádní budovy. Tím se podle obrany sníží administrativa a zjednoduší správa vojenských nemovitostí. „Krok také povede k lepší transparentnosti a efektivitě při vynakládání finančních prostředků,“ uvedl Štábl. Soukromé firmy nebudou spravovat vojenské ubytovny, které má na starosti Armádní servisní příspěvková organizace.

MO má kvůli vládním škrtům napjatý rozpočet. Kvůli nepříznivému ekonomickému vývoji bude v letošním roce nuceno ušetřit zhruba 1,4 miliardy korun navíc oproti původnímu rozpočtu. Zatím hospodaří s rozpočtem na tento rok ve výši zhruba 43 miliard korun. Nejvyšší výdajovou částkou v rozpočtu ministerstva jsou výdaje na „zajištění obrany České republiky ozbrojenými silami“, které podle původních propočtů mají letos činit 24,6 miliardy korun.