Ministryně spravedlnosti USA: Omezení sdílení dat ztíží to boj s terorismem

Loretta Lynch

Loretta Lynch Zdroj: http://kuow.org/

Omezení předávání osobních dat z Evropy do USA, k němuž v současnosti dochází, je pro Washington zklamáním a komplikuje odhalování potenciálních teroristů. Uvedla to americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová, podle níž Spojené státy díky smlouvám o sdílení osobních údajů identifikovaly tisíce podezřelých osob.

Soudní dvůr Evropské unie v říjnu zrušil normu umožňující převod osobních údajů z Evropy do USA, neboť podle něj Američané nezajišťovali jejich dostatečnou ochranu. „Je pro nás velmi znepokojující, že norma o ochraně osobních dat, kterou projednává Evropský parlament, může dále omezit transatlantické sdílení informací,“ prohlásila Lynchová podle agentury Reuters během projevu v Londýně.

Evropská unie v současnosti chystá nová pravidla zpřísňující dosud platnou směrnici o ochraně osobních údajů, která bude zaměřena mimo jiné i na přístup k těmto údajům ze strany firem sídlících v zahraničí. Podle Lynchové mají Spojené státy s 45 zahraničními partnery dohody o předávání dat, díky nimž mohl Interpol získat kompletní údaje o 4000 bojovníků teroristických skupin. Rozhodnutí soudu EU je pro Washington zklamáním, řekla americká ministryně.

Soud dospěl v říjnu k závěru, že dohoda o takzvaném „bezpečném přístavu“, na jejímž základě americké firmy, u nichž jsou uloženy servery s daty obyvatel zemí EU, dodržovaly určité bezpečnostní standardy, nechrání data Evropanů dostatečně. Evropská komise poté přislíbila, že začne pracovat na nových pravidlech bezpečných transferů osobních dat za oceán.