Místo bezdomovců nové hřiště

V centru Olomouce vznikne nové hřiště. Odolá i vandalům.

Nevábná travnatá plocha mezi olomouckým hotelem Alley a mateřskou školou na okraji Bezručových sadů dnes slouží hlavně jako divoké parkoviště. Ani bývalé dopravní hřiště už nevyužívají děti, oblíbili si ho spíše bezdomovci. Vedení města se proto chystá na prostranství vybudovat prolézačky, posezení se zahrádkou a malé parkoviště.

Úpravy za pět milionů korun mají být hotové na podzim. „Věříme, že se tam pak bude scházet jiný typ lidí. Zatím se tam obyvatelé města necítí bezpečně,“ konstatoval olomoucký primátor Martin Novotný.

Vznik nového hřiště vítá matka dvou malých dětí Judita Adamová. „V centru Olomouce nemám s dětmi kam jít. Hřiště tady chybí. Je jen v botanické zahradě, kde se navíc musí za vstup platit,“ posteskla si Adamová.

Nové hřiště využije i blízká školka, do které chodí přibližně padesát dětí. „Čekáme na to už čtyři roky,“ prohlásila ředitelka školky Věra Chlupová.

Nové prolézačky a atrakce mají odolat i řádění výtržníků. „Počítáme s jejich speciální úpravou, které se říká antivandal,“ přiblížila Monika Vaculíková z olomouckého magistrátu.

Zahrádka pro hosty

Prostor před parkem využije i čtyřhvězdičkový hotel Alley, který tam chce mít zahrádku pro hosty a malé parkoviště.

„Zatím je to jen záměr. Restaurační zahrádka by měla mít přes dvě stě sedmdesát metrů čtverečních,” dodala ředitelka hotelu Alley Zuzana Vajdíková.

Bývalé dopravní hřiště, kde si děti v sedmdesátých letech půjčovaly šlapací autíčka, je zanedbané už pětadvacet let. Vedlejší pahorek sloužil při zahradnických výstavách jako plocha pro zemědělskou techniku. „Pak z něj chvíli byl takový fotbalový plácek, ale ani o ten už se nikdo nestará,“ přiblížila osud místa ředitelka školky Chlupová.

Olomoucký magistrát vloni podpořil vznik či opravu čtrnácti dětských hřišť. Každé stálo v průměru asi šest set tisíc korun. Letos jich opraví dalších dvanáct.