Místo kaprů krásky v plavkách

Rybářům na Boleveckých rybnících odzvání. Všechny vodní plochy tu mají patřit jenom těm, kdo se koupou.

Příslib, že po dvou letech se možná na největší rybník v Plzni vrátí znovu rybáři, se rozplynul. Rybníkář Jaroslav Frydrýn ze správy veřejného statku dal jasně najevo, že Velký Bolevecký rybník bude k dispozici pouze lidem, kteří sem přicházejí za koupáním.

Konec kaprů

„Všechna opatření, která děláme, směřují k tomu, aby se rybník mohl co nejvíce rekreačně využívat. A systém zatím není natolik stabilizovaný, abychom do něj pouštěli rybáře,“ vysvětluje. Bolevák nejspíš nikdy nebude kaprovým rybníkem jako v minulosti. Kvůli zlepšení vody tu kapry, kteří okusují vodní rostliny, postupně nahradili vodní dravci, jako jsou candáti nebo štiky. Právě oni mají za úkol zredukovat plevelné ryby. Plotice, perlíni, cejni a okouni měli totiž zásadní vliv na to, že sinicím se dostávala nejdůležitější živina pro jejich růst, fosfor. Správce rybníka navíc výskytu sinic zamezuje přidáváním chemikálií a také vysazováním vodních květin.

„Používání chemikálií pozoruji s napětím, nevím, jestli si to dá příroda líbit. A zlepšení kvality vody vysazením dravců místo kaprů beru spíš jako systém pokus–omyl,“ reaguje plzeňský rybář Jiří Podskalský.

Prázdný kemp

Odliv rybářů tvrdě pocítil šéf autokempu Ostende na Boleváku Antonín Hegner. „Do Plzně se sjížděli rybáři zdaleka. Kvůli změnám v rybníku jsem přišel o třetinu klientely, tak velkou skupinu tito lidé v kempu tvořili,“ stěžuje si Hegner. Na Velkém Boleveckém rybníku se mohlo chytat od padesátých let minulého století, v některých letech se do něj nasazovalo i přes deset tun kaprů. Ty časy jsou pryč a už se nevrátí. „To určitě už dělat nebudeme, vysazování kaprů skončilo. Rozhodli jsme se vytvořit důstojné prostředí pro koupání, opravily se břehy, zlepšila se kvalita vody, ta je teď průhledná kolem dvou metrů. Město už vydalo pětadvacet milionů korun, kdyby se teď směřování všech opatření změnilo, byly by to vlastně vyhozené peníze,“ dodává Frydrýn. Běžné rybaření se nevrátí ani na další Bolevecké rybníky, i ty budou sloužit jen ke koupání. Správa přichystá jen občasné rybářské závody, které napomohou redukci počtu dravců.

„Umím si představit, že na Senečáku připravíme dvakrát ročně závody pro děti,“ připouští Frydrýn. „Souhlasím, že plavci mají přednost. Prostě musím konstatovat, že Bolevák už není rybářský revír. Ale zároveň doufám, že se něco takového neodehraje na Borské přehradě,“ dodává Jiří Podskalský.