Místo závory jen bliká světlo

Ze tří železničních přejezdů v Klatovech je jeden chráněný.

Jen o pár metrů dál a znovu nechráněný. Takový je nový železniční přejezd spojující ulice Za Kasárny a Za Tratí. Zatím tudy jezdí řidiči opatrně, protože se v místě stále pracuje. To ale brzy skončí. „Docela bych závory přivítal. Přejezd je frekventovaný, jezdí tu kamiony. Je k podivu, že se tu nic nestalo,“ říká řidič kamionu Václav Vrátný. František Kocfelda z klatovské radnice tvrdí, že o podobě železničního přejezdu rozhodují České dráhy.

„Projekt ze strany města se týkal opravy silnice. Vedení drah nás požádalo o posunutí železničního přejezdu kvůli dodržení norem. O tom, že bude přejezd nechráněný, rozhodují oni. Je to každopádně levnější varianta,“ dodal Kocfelda.

V Klatovech jsou tři železniční přejezdy. Ale jak zjistila Sedmička, jen jeden, ve Voříškově ulici, je se závorami. Zbylé dva, nově opravený Za Tratí a jen o pár metrů dál, u pekáren, jsou nechráněné. Jenže právě na přejezdu u pekáren zaplatil před čtyřmi lety životem muž, který zřejmě oslněn sluncem přehlédl světlo signalizující příjezd vlaku. Podle okresní policejní mluvčí Dany Ladmanové nejsou naštěstí nehody na železnici tak časté.

„K tragickým úmrtím došlo v roce 2006 v Klatovech a vloni v Kovčíně. Ale například v roce 2007 a 2008 jsme neřešili žádnou nehodu na železničním přejezdu,“ uvedla policejní mluvčí z Klatov Dana Ladmanová.