Mistrem Evropy v deskové hře go je Čech Jan Šimara

Nový mistr Evropy ve hře go Jan Šimara (vpravo)

Nový mistr Evropy ve hře go Jan Šimara (vpravo) Zdroj: ctk

Český reprezentant Jan Šimara vyhrál mistrovství Evropy v deskové hře go. Stříbrné medaile v německém Bonnu navíc vybojoval čtyřčlenný český tým, který porazilo jen Rusko. Letošního mistrovství Evropy se zúčastnilo téměř tisíc hráčů.

Český tým na šampionátu dosáhl stejného bodového zisku jako vítězové z Ruska; čeští hráči nakonec skončili na druhém místě jen kvůli horšímu výsledku v kvalifikaci. Třetí byli Ukrajinci a čtvrtí Francouzi.

Hlavní turnaj o titul mistra Evropy pak poprvé v historii ovládl český hráč - Jan Šimara z TJ Slovan Karlovy Vary. Ve finálové partii porazil favorita a několikanásobného mistra Evropy Ilju Šikšina z Ruska. „Poté co mi vůbec nevyšla soutěž týmů, snažil jsem se maximálně koncentrovat na individuální soutěž. A podařilo se,“ řekl vítěz bezprostředně po partii.

Jako třetí se umístil slovenský hráč Pavol Lisý. Další český hráč, současný mistr republiky Ondřej Šilt, obsadil páté místo. Česká republika tak měla jako jediná země dva hráče v osmičlenných vyřazovacích bojích.

Hráč go na čtvercovou desku klade své „kameny“ tak, aby zabral a před soupeřem ubránil co největší území. Go je podle ČAGo nejstarší strategická na světě. Vznikla před více než čtyřmi tisíci lety v Číně a později se rozvíjela v Japonsku jako součást umění samurajů. Ve světě ji dnes údajně hraje více než 60 milionů lidí.