Mistrovská elegie z pera Juliana Barnese

Autor knihy Julian Barnes

Autor knihy Julian Barnes Zdroj: Profimedia.cz

Novinka držitele prestižní Man Booker Prize Juliana Barnese Roviny života patří jednoznačně k nejpodivnějším románům, které se letos objeví na českých pultech knihkupců.

Začíná jako suchá (až suchopárná) studie o historii letectví a fotografie, pokračuje romancí dvou reálných postav dějin přelomu 19. a 20. století a vše vrcholí osobní Barnesovou zpovědí o smrti, snaze vyrovnat se se ztrátou nejbližšího člověka. Emočně rozháraná, ve stavbě komplikovaná a přece strašně krátká kniha tak dál rozšiřuje definici románu v podobném duchu, jako se o to snaží například česko-francouzský velikán románu Milan Kundera.

Těžko hodnotit, co Barnese motivovalo k právě takto vystavěné knize, přesto je fascinující sledovat, jak se motivy a myšlenky neustále rozvíjejí, mění, dostávají nový rozměr a smysl. Nejlepším klíčem k chápání Barnesovy novinky tak možná bude její název Roviny života (v originále Levels of Life). Život podle autora má rovinu objektivní (vědecká studie/esej), subjektivní (závěrečná srdceryvná elegie) a také něco mezi tím, kde se obě roviny setkávají. Ve všech těchto rovinách se pak střetávají nejrůznější principy či konkrétní osoby. Barnes si pak vybírá dvojice, které jsou zdánlivě nespojitelné, a sleduje, jak takové propojení odolalo zkoušce času.

V objektivní rovině najdeme spojení letu balonem a fotografování. To jsou dva koníčky francouzského vynálezce a dobrodruha Nadara a právě jim se Barnes věnuje v první části knihy. Popisuje zanícení pionýrů létání i fotografování, zaznamenává první letecké snímky. Ale pak musí konstatovat, že lety balonem musely nakonec ustoupit strojům těžším než vzduch. Neslavně dopadla také romance britského vzduchoplavce Freda Burnabyho a francouzské divadelní superhvězdy Sarah Bernhardtové v prostřední části.

Naopak třetí část přináší spojení dvou nespojitelných, které srostlo v jeden celek. Barnes nerekonstruuje svůj vztah s manželkou, ale spíše popisuje, oč vše přišel její smrtí. Podobné intimní zpovědi jsou vždy jen tak dobré, jak dobrými spisovateli (a lidmi) jsou jejich autoři. Tato zpověď patří k těm nejúžasnějším, které si letos budete moci přečíst.

Julian Barnes: Roviny životaJulian Barnes: Roviny života | Repro E15

Je pravda, že čtenářsky jsou Roviny života výrazně méně uživatelsky přátelské a vděčné v porovnání s Barnesovým oceněným románem Vědomí konce. Kniha oceněná Booker Prize byla koherentním dílem a emočně nebyla o nic méně působivou.

Zachytit emoce zcela obnažené a nesklouznout k povrchnosti, lacinosti či pornografii je ale úkol hodný mistra. A tím Barnes rozhodně zůstává.

Julian Barnes: Roviny života
Nakladatelství: Euromedia Group, 2015
Překlad: Petr Fantys
Hodnocení: 90 %