Mistrovské týmy táhnou Evropou

V Eurolize se daří basketbalistkám USK Praha. Středočeský Nymburk zase bojuje o postup do čtvrtfinále Eurocupu.

Basketbalisté českého mistra z Nymburka prahnou po osmi domácích titulech i po úspěchu na evropské scéně. A letos k němu mají nakročeno. Základní část Eurocupu zvládli a dobře si vedou i v osmifinálové skupině.

Cíl je jasný: postup do čtvrtfinále mezi nejlepších osm týmů. Nymburk se mezi nejlepší šestnáctku dostal už potřetí za sebou a rád by navázal na úspěch z roku 2010, kdy postoupil i do třetí fáze. „Všechny týmy jsou silné. A věřím, že i atraktivní pro diváky,“ tvrdí izraelský kouč Nymburka Ronen Ginzburg.

Jeho svěřenci načali svou cestu k vysněnému úspěchu na palubovce lotyšského týmu VEF Riga. A start to byl úspěšný. Středočeši vyhráli v Lotyšsku 91:81. „Hráli jsme proti Rize dvakrát v loňské sezoně a myslím, že se zlepšili. Ale neukázali, co v nich je, naopak my jsme hráli velice dobře, především v obraně. Teď už ale musíme mít v hlavě další zápasy,“ krotil vítěznou euforii Ginzburg.

Jeho týmu se vydařil i druhý zápas. Na ploše pardubické ČEZ areny zdolal tým BCM Gravelines z francouzského Dunkerku. Vedoucí tým francouzské ligy zdolal Nymburk vysoko 79:62. A rázem se tak zařadil do širšího okruhu favoritů na celkové prvenství. „Soupeř ve francouzské lize skoro neprohrává, proto je tohle vítězství velkým úspěchem,“ pochvaloval si Ginzburg.

Jenže jistotu postupu přinesou čtyři výhry. Dvě jsou zatím málo, i když má Nymburk skvěle nakročeno. „Můžeme si více věřit. Bylo by dobré, abychom vyhráli co nejdříve,“ plánoval nymburský pivot Pavel Pumprla.

Velký soupeř

Další možnost měli Středočeši v úterý. A to proti nejslavnějšímu soupeři z celé osmifinálové skupiny, španělské Valencii. Dvojnásobný vítěz Eurocupu z let 2003 a 2010 budil respekt. „Je to zástupce kvalitního španělského basketbalu. Ale pokud budeme chtít pokračovat na naší vítězné vlně, a to my chceme, musíme porážet i takto kvalitní soupeře, jako máme v Last 16,“ poznamenal Ginzburg. Zápas skončil po uzávěrce. Hned příští úterý si oba týmy pořadatelství vymění.

V úterý 21. února se mohou nymburští fanoušci těšit na první opravdu „domácí“ eurocupový zápas. S Rigou totiž nezměří český mistr síly v pardubické ČEZ areně, ale v domácí hale. „Bohužel nemáme jinou možnost, protože pardubická hala je dlouho dopředu zamluvená hokejisty. Fanoušci nemusí nikam cestovat, ale náš klub pravděpodobně čekají nějaké sankce od vedení Euroligy,“ potvrdil manažer pro mezinárodní soutěže Ondřej Šimeček. Osmifinálovou skupinu zakončí Nymburk zápasem ve Francii.

Úspěšné ženy

V Eurolize žen se daří i hráčkám ZVVZ USK Praha. Ty úspěšně zvládly základní skupinu a s předstihem si zajistily postup mezi nejlepší týmy Evropy. O tom, jestli v základní skupině obsadily čtvrtou nebo pátou příčku, rozhodlo až poslední kolo. Pražanky se v něm ve středu představily na palubovce polské Gdyně. „Samozřejmě bychom chtěli základní skupinu zakončit vítězně. Nejen proto, abychom měli aktivní bilanci vítězství a proher, ale také abychom se naladili na vítěznou vlnu pro další fázi Euroligy,“ uvedl asistent trenéra Lubora Blažka Ivan Beneš.

Trápit jej může snad jen velká marodka. Po předposledním zápasu s Györem musela léčit zranění Delisha Miltonová, Anna Montaňanaová i Ilona Burgrová, tedy tři hráčky základní pětky.

V domácích soutěžích jsou oba poslední mistři suverénní. Nymburk kraluje Mattoni NBL s velkým náskokem, zaznamenal zatím jen jedinou prohru. A ještě lépe jsou na tom basketbalistky ZVVZ USK Praha. Ty vyhrály všech dvaadvacet zápasů v letošní sezoně ŽBL.