Mistrovský komiks se uzavřel

Joe Hill, Gabriel Rodriguez: Zámek a klíč 5 a 6

Joe Hill, Gabriel Rodriguez: Zámek a klíč 5 a 6 Zdroj: Repro E15

Nakladatelství Comics Centrum vydalo poslední dva díly velkolepé komiksové ságy Joea Hilla a Gabriela Rodrigueze.

Jedna z nejlepších komiksových ság, které v Česku vycházejí, se uzavřela. Nakladatelství Comics Centrum netradičně vydalo pátý a šestý díl série Zámek a klíč najednou a čtenáři musejí být za toto rozhodnutí vděčni. Finiš bravurního příběhu o klanu Zámkových a jejich peripetií s dávnými silami zla by totiž rozdělení nesnesl.

Zápletka komiksu Joea Hilla je brilantní. Po vraždě otce se tři děti s matkou odstěhují na staré rodinné sídlo Zámkových. Nejmladší syn Bóďa začne objevovat tajuplné klíče, které dětem dovolují spoustu věcí – mazat si vzpomínky, odebrat strach a slzy nebo cestovat časem. O klíče má však zájem i probudivší se démon spjatý s dávno mrtvým kamarádem otce dětí. Postupně se rozehrává kouzelná bitva dobra se zlem, během níž děti projdou nejednou proměnou.

Vedle fantazijního a velmi košatého příběhu je fascinující především to, jak Hill pracuje s charaktery. Byť je základní rámec klasický horor, postavy se žánrovým škatulkám na hony vzdalují. Ať už jde o všechny členy klanu Zámkových nebo o hlavního arcizáporáka, všechny postavy jsou plné života. Fascinující jsou především děti, které vedle hlavního boje musejí také zvládat různé nástrahy střední školy, nebo jejich matka peroucí se s alkoholismem. Vzhledem k Hillově precizní práci se tak čtenář s postavami skutečně sžije a v důsledku se o ně bojí. To dosahuje přirozeného vrcholu v závěrečné části komiksu nazvané Alfa a Omega, která je jednou velkou dramatickou jízdou.

Hillův skvělý scénář neméně parádně ztvárnil Gabriel Rodriguez. Atraktivní jsou především nejrůznější kouzla jednotlivých klíčů, nicméně Rodriguez dokáže vtisknout nezapomenutelnou podobu i civilním momentům, v nichž se postavy perou hlavně samy se sebou.

Zámek a klíč patří vedle Sandmana k tomu nejdůležitějšímu, co u nás z ranku alternativního komiksu vyšlo. Minout by to neměl nejen každý fanda grafických románů, ale každý příznivec působivých vyprávění.

Joe Hill, Gabriel Rodriguez: Zámek a klíč 5 a 6
Nakladatelství: Comics Centrum, 2016
Překlad: Jan Kantůrek
Hodnocení: 100 %