Mladá dívka hledá na Youtube dobrovolné dárce orgánů

Ilustrační foto (Foto: Profimedia).

Ilustrační foto (Foto: Profimedia). Zdroj: Profimedia

Zatímco většina dívek nebo kluků v jejím věku nahrává na Youtube videa se svými oblíbenými zpěváky nebo písničkami, devatenáctiletá Holly Pereira na něj umístila výzvu, aby se více lidí zapsalo do národního registrů dárců orgánů. Doufá, že by její výzva mohla zachránit několik lidských životů.

Pohledná dívka z malého městečka Buxted v jižní části Velké Británie, trpí dědičnou cystickou fibrózou plic, která postihuje nejen dýchací, ale i trávící systém. Její plíce jsou chorobou zasaženy už natolik, že pracují pouze na 20 procent své kapacity. Dívka se bojí, že se nedožije jednadvacátých narozenin.

Protože se Holly snadno zadýchá, i drobné každodenní úkoly ji unavují. Potíže ji činí i sprchování, nebo chůze po schodech. Dívka je na seznamu čekatelů na transplantaci plic půl roku. Již to, že se na něm ocitla znamená, že jí zbývá jen pár let života.

Situace rodiny dívky je o to horší, že stejnou chorobou trpí i její osmnáctiletý bratr. „Nic víc dělat nemůžu,“ přiznala Holly pro deník Daily Mail a dodala: „I kdybych k podpisu přinutila jen pár lidí, kteří v budoucnu zachrání životy jiných, bude to úžasné. I kdyby bylo pro mě již pozdě.“

Dívka video umístila na Youtube bez vědomí rodiny, která ji ale v tomto kroku podpořila a je na dívku hrdá.