Mladí florbalisté se pustili do boje

Florbal v Klatovech mladé táhne. Prvního turnaje čtyřdílného seriálu se zúčastnily čtyři desítky družstev. Amatérskou ligu hraje deset týmů.

Na stále větší popularitě získává, především mezi mládeží, také v Pošumaví florbal. Důkazem toho je rostoucí počet účastníků florbalové amatérské ligy i turnajové soutěže, které každoročně pro školáky a studenty pořádá Dům dětí a mládeže v Klatovech.

Turnaje nestačily

„Letos pořádáme už pátý ročník ligy. Klukům už jen turnaje nestačily, chtěli hrát pořád, tak jsme vymysleli ligu. Ale turnaje jsme zcela nevyřadili. Děláme také, letos už počtvrté, florbalovou turnajovou soutěž. Je to hlavně pro ty, kteří zase nemají tolik času, aby se pravidelně účastnili ligy,“ říká hlavní organizátorka a ředitelka ligy i soutěže Pavla Vlčková z Domu dětí a mládeže Klatovy. Turnajová soutěž čítá čtyři turnaje za školní rok, podmínkou pro tým je zúčastnit se alespoň tří. Ze součtu výsledků pak vzejde konečný vítěz. „První turnaj soutěže už máme za sebou, byl o dvoudenních podzimních prázdninách. Zúčastnilo se ho čtyřicet týmů, v nichž se utkalo celkem 218 hráčů,“ připomíná ředitelka klání.

Přibyli venkované

Letošní ročník Florbalové amatérské ligy Teplárna Cup přilákal deset družstev, pět do kategorie základních škol a pět do středoškolské. Celkem o dvě méně než v předcházejícím ročníku. „Dva týmy nám ubyly ve středškolské kategorii. Na střední školy teď přišly slabší ročníky,“ vysvětluje Pavla Vlčková. „Ale v tomto soutěžním ročníku se nám přihlásilo vůbec nejvíc mimoklatovských týmů,“ podotýká. Liga se ve školním roce 2009/2010 hraje systémem každý s každým Florbalisté mají na programu celkem deset kol. Absolutní vítězové zvednou poháry nad hlavu příští rok v březnu. Prvenství obhajuje v kategorii základních škol tým Tornádo, zlato ve středoškolské kategorii vybojovali hráči ASK Bidlo, kteří se ovšem tentokrát do ligy nepřihlásili. „Ovšem Tornádo zatím zůstává trochu za očekáváním. Po dvou kolech jsou zatím bez bodů. Stejně tak nováček z DDM Nýrsko. Zatím bez zaváhání je v čele se šesti body tým ZŠ Měčín, o dvouhé a třetí místo se dělí tradičně kvalitní družstvo ZŠ Plánice a další nováček soutěže SDH Klenová. Oba týmy mají po třech bodech,“ upřesňuje informace Pavla Vlčková. Průběžné pořadí kategorie středních škol zatím se šesti body vede FLC Sušice, čtyři body a druhá příčka patří florbalistům FBC Dragons Klatovy, třetí je s jedním bodem na kontě družstvo Devils. Žádný bod dosud nezískaly týmy FBC Nýrsko a TJ Nezdice. Ztučnit si bodová konta a vylepšit si tak postavení v průběžném pořadí si mohou aktéři amatérské florbalové ligy už v sobotu 14. listopadu, kdy je od osmi hodin ráno na programu třetí kolo ligy. Hraje se tradičně v tělocvičně Masarykovy základní školy v Klatovech.