Mobilní datová komunikace se do roku 2017 ztrojnásobí

Datová komunikace má obrovskou budoucnost

Datová komunikace má obrovskou budoucnost Zdroj: Profimedia

Objem mobilního datového provozu ve světě se do roku 2017 ztrojnásobí, zejména díky přenosu videa. Předpovídají to experti konzultační společnosti Strategy Analytics. Příčinou je podle nich rozmach počítačových tabletů a chytrých telefonů, které v domácnostech nahrazují klasické počítače. Klasické pevné linky tudíž postupně vytlačuje bezdrátové spojení.

Tržní podíl chytrých telefonů se podle výkonného ředitele Strategy Analytics Davida MacQueena každoročně zdvojnásobuje, ale v příštích letech se tento trend zpomalí. Meziročně se bude podíl smartphonů zvyšovat asi už jen o třetinu. Objem datových služeb ale bude dál poměrně prudce stoupat, cituje MacQueena respektovaný server TechCrunch.

Rozhodující pro další růst mobilního datového provozu bude mobilní video, zejména streaming. Do roku 2017 se objem tohoto segmentu dat zvýší o 42 procent, soudí Strategic Analytics. Mobilní surfování po internetových stránkách se v tomto období zvýší o 30 procent. Datově nenáročné služby, jako jsou například textové zprávy SMS, se na zvyšování objemu mobilní komunikace příliš podílet nebudou.

Služby jsou zatím drahé

Pro operátory a poskytovatele připojení bude v této situaci velkou otázkou, zda a jak se podaří využít mobilní trendy k zachování či růstu tržeb. Stále častěji využívané mobilní připojení a náročné datové služby mohou mezi uživateli vyvolat obavu z velkých účtů za telefon. Obrátit se mohou k alternativním způsobům datové komunikace, například přes sítě WiFi.

Podle expertky Strategy Analytics Susan Welshové se telefonní operátoři stále více zabývají problematikou sítí 3G, 4G a WiFi a jejich možnostmi zprostředkovat uživatelům kvalitní příjem mobilního videa. „Operátoři si kladou otázku, jak na těchto službách vydělat, aby pokryli obrovské investice do modernizace přenosových sítí,“ uvedla Welshová.