Mobilní platby: zatím trvá přání otcem myšlenky

Bezkontaktně. S technologií NFC exprimentuje řada evropských zemí, například Rakousko

Bezkontaktně. S technologií NFC exprimentuje řada evropských zemí, například Rakousko Zdroj: telekomaustria.com

Na barcelonském veletrhu Mobile World Congress se to minulý týden jen hemžilo novými nápady a aplikacemi na placení mobilním telefonem. Právě ale nepřeberné množství produktů a navrhovaných řešení zůstává největším problémem celého konceptu.

Situaci trefně vystihuje ředitel londýnské poradenské společnosti Penser Consulting Kebbie Sebastian, který říká, že mobilním platbám „už několik let zbývá k masivnímu rozšíření 18 měsíců“.

Minulý týden společnosti Visa a MasterCard ukazovaly na svých stáncích v Barceloně další a další novinky v oblasti mobilního placení a nákupů na internetu. Karetní společnosti si uvědomují, že si nesmí nechat nástup mobilů utéct. „Mobil je uprostřed toho, kam se placení nyní ubírá,“ říká Jon White, šéf marketingu pro mobilní produkty ve Visa Europe. „NFC platby, digitální peněženky a e-commerce jsou budoucností placení,“ tvrdí White.

Visa Europe v Barceloně představila poslední plody své práce, na nichž se podílely Orange a Vodafone. Projekty se týkaly spuštění finančních služeb operátorů ve spolupráci s bankami. Výsledkem je NFC placení pod názvem Orange Cash ve Francii a vodafonský Smart Pass v Německu a ve Španělsku.

MasterCard zase ukázal MasterPass, svůj jednotný platební systém spojující mobilní on-line platby s platbami NFC. Detaily k nedávno oznámené emulaci karet známé jako HCE však uvede až v polovině roku. HCE by mohlo umožňovat uložení jakékoli platební karty do mobilní aplikace a její následné využití pro NFC platby.

NFC v plenkách
V Česku zatím u NFC plateb zůstává situace tristní. V ostrém provozu nabízí NFC platby jen GE Money Bank. „NFC platby mobilem zatím využívá více než 700 klientů, přesto považujeme tento produkt za velmi perspektivní,“ říká její mluvčí Pavel Zúbek. ČSOB spustila na podzim pilotní provoz, jehož se účastní stovka klientů a který má trvat až do května. Další banky ukončily zkušební provoz a vyčkávají.

V dohledné době se telefonem platit nebude