Mobily Nokia budou nabízet Skype

Nokia, Skype

Nokia, Skype

Nokia nabídne aplikaci pro internetové telefonování Skype ke stažení do svých telefonů s operačním systémem Windows Phone. Uvedli to zástupci firmy na veletrhu Mobile World Congress. Firma zároveň představila čtvrtý a zároveň cenově nejdostupnější telefon s operačním systémem Windows řady Lumia pod označením 610. Jeho cena by měla startovat na 189 eurech, tedy necelých 5000 korunách.

Skype, který slouží pro levné telefonování přes internet, by měl být ode dneška dostupný pro telefony s Windows Mobile v testovací beta verzi. Plnohodnotná aplikace by měla brzy následovat.

Nokia také ukázala novou Lumiu 610, která podle odborníků cílí na zákazníky, kteří s chytrými telefony začínají. „Tento krok umožní Nokii lépe konkurovat na trhu chytrých telefonů s nízkou cenou bez omezení výkonu zařízení nebo uživatelské zkušenosti,“ uvedl analytik společnosti Informa Malik Saadi.

Vlajková loď firmy, Lumia 900, se od 2. čtvrtletí rozšíří z USA i na další trhy včetně Česka. První mobil finského výrobce podporující technologii LTE, bude nově obsahovat stejně jako Lumia 610 například elektronickou čtečku knih a časopisů. Zároveň získá podporu pro využití technologie HSPA se dvěma nosnými frekvencemi, což v sítích 3G umožní rychlost stahování dat až 42 Mbit/s.

Symbian zatím úplně pozice nevyklízí

Firma zároveň představila tři nové telefony řady Asha na platformě Nokia Series 40, které chce nabízet na zhruba stovce trhů včetně rozvojových zemí. Viceprezidentka Nokia Mary McDowell zároveň dodala, že firma nehodlá ukončit výrobu telefonů na své donedávna stěžejní platformě Symbian.

Nokia také oznámila novou verzi aplikace Nokia Drive pro Windows Phone, která bude plně podporovat off-line navigaci. Kromě toho si Nokia Drive bude umět zapamatovat i osobní trasy, bude předem upozorňovat na dopravní komplikace a nabídne automatickou změnu trasy pro vyhnutí se dopravním zácpám.

Společnost Nokia také plánuje uvolnit aplikaci Nokia Transport ve verzi pro Windows Phone. Ta nabízí navigaci od dveří ke dveřím s využitím metra, tramvají, příměstských vlaků a autobusů ve více než 500 městech ve 45 zemích.