Moderní open space: uvolněte se, prosím

open space

open space Zdroj: Profimedia.cz

Moderní otevřená kancelář známá pod pojmem open space by měla nabídnout variabilní prostor i uvolněnou atmosféru. Tak současné trendy vidí světoví designéři, kteří se zabývají tvorbou kancelářského nábytku. Podle výzkumu GfK pro společnost Skanska open space v roce 2010 využívala skoro polovina českých firem.

Podle majitele designového studia Konsepti Davida Řezníčka je open space stále vyhledávanou formou uspořádání pracoviště. „Usnadňuje komunikaci, sdílení, tvorbu pracovních týmů, ale ubírá soukromí, snižuje koncentraci, podle některých studií vede k větší nemocnosti a nižšímu pracovnímu výkonu,“ řekl Řezníček s tím, že trendem je „polidšťování“ prostor zahrnutím odpočinkových zón, kaváren, knihoven, zeleně či teras.

open spaceopen space | haworth-europe.comOpen space v britské Motorole (řešení od studia Haworth), ilustrační foto

Na požadavek variabilního prostoru reagují světoví designéři. Příkladem je nový soubor pohovek s vysokými zády, které navrhla španělská designérka Patricia Urquiolová pro společnost Haworth

open spaceopen space | haworth-europe.comProstor v Motorole v Británii (řešení od studia Haworth), ilustrační foto

Kancelář byla také hlavním tématem letošního ročníku milánské přehlídky designu Salone del Mobile. Francouzský architekt Jean Nouvel na ní představil pět instalací, které mimo jiné zohledňovaly fakt, že v budoucnu lidé budou častěji pracovat z domova. Pracovní prostor už nebude oddělen, ale splyne se zbytkem bytu. Takový trend podle Řezníčka nemusí vyhovovat každému, proces prolínání pracovního a volného času se podle něj nicméně prohlubuje. „Nejmodernější technologie to podporují,“ doplnil.

Práce z domova má i své minusy

Práce doma má ovšem také svá negativa, která mimo jiné souvisí s nedostatkem klidu a zdravotními problémy. Podle loňského průzkumu společnosti Regus si čtvrtina Čechů při práci z domova stěžuje na rozptylování ze strany dětí nebo jiných členů rodiny, desetinu z nich pak trápí zdravotní potíže s držením těla způsobené nevhodným vybavením domácí kanceláře. Skoro pětina dotazáných jako problém uvedla nedostatek vhodné pracovní plochy.

open spaceopen space | haworth-europe.comOpen space ve firmě John Deere ve Španělsku (řešení od studia Haworth), ilustrační foto

Kombinování pracovních a obytných prostor někteří výrobci podporují nábytkovými systémy, kdy je pracovní stůl, osvětlení či úložný prostor součástí obývací stěny nebo knihovny. „Takové pracoviště není většinou určeno k intenzivní a dlouhodobé koncentrované práci,“ dodal Řezníček s tím, že samotné kanceláře naopak začínají vypadat jako domácí prostředí či kavárna. Uvolněnou atmosféru podporuje atypické vybavení, kdy se třeba moderní nábytek z barevného plastu kombinuje s dřevěnou klasikou.