Moderní parkovací domy? Příliš drahá investice

Kladno i Slaný se rozhodly ve městech postavit moderní samoodbavovací parkovací domy. Není však jisté, zda tam nakonec budou stát.

Moderní parkovací dům před kinem Hutník na Sítné v nejbližší době stát nebude. Investory totiž nezaujala nabídka kladenského magistrátu z letošního července, který pro vybudování několikapatrové stavby nabízel bezplatně pozemek. „Pokud vím, nikdo se neozval. Předpokládám, že je to kvůli současné krizi,“ řekl primátor Dan Jiránek.

Studie zatím neexistuje

Představitelé města se přitom domnívali, že parkovací dům se samoobslužným systémem za 130 milionů korun vyřeší problém s nedostatkem míst na kročehlavském sídlišti. Tamní obyvatelé si to ale nemyslí. „Já bych tam svoje auto rozhodně nedával. Nejen, že ho chci mít při ruce, ale navíc nevím, proč bych za parkování před barákem měl platit,“ poznamenal Jindřich Beránek.
Důvod, proč soukromí investoři o stavbu parkovacího domu u Hutníku nemají zájem, je možná právě obava, že by zůstal prázdný. Studii, zda se taková investice vyplatí, magistrát nemá. „To je příliš nákladné, počítali jsme, že si studii s kalkulací nechá udělat investor,“ vysvětlil Jiránek.
Parkoviště před kinem v současnosti nabízí přibližně šest desítek míst, další stání jsou na náměstí Sítná. Právě před Hutníkem je přitom v době, kdy se za parkování platí, často volno. Využité je především v době koncertů, tanečních a plesů.
Do stavby parkovacího domu se chce pustit město Slaný. Ani tam však ještě není jisté, zda dům se 126 místy za přibližně pětašedesát milionů korun postaví. „V tuto chvíli vzniká studie. Zda dům bude, nebo ne, není ještě rozhodnuté,“ řekl místostarosta Slaného Pavel Bartoníček.