Modernizace Thermalu vyjde na 580 milionů. Co za ně má vzniknout?

Vizualizace rekonstrukce bazénového komplexu hotelu Thermal.

Vizualizace rekonstrukce bazénového komplexu hotelu Thermal. Zdroj: archiv MF

Vizualizace rekonstrukce bazénového komplexu hotelu Thermal.
Vizualizace rekonstrukce bazénového komplexu hotelu Thermal.
Vizualizace rekonstrukce bazénového komplexu hotelu Thermal.
Vizualizace rekonstrukce bazénového komplexu hotelu Thermal.
Vizualizace rekonstrukce bazénového komplexu hotelu Thermal.
23
Fotogalerie

Ministerstvo financí na tiskové konferenci oznámilo nejenom změnu ve vedení Thermalu, ale představilo i vizualizace bazénového komplexu. Autorem projektu, který má podle vyjádření nového ředitele Vladimíra Nováka navazovat na původní architekturu, je Mojmír Ranný ze společnosti Ranný Architects.

"Vizualizace bazénu sice vypadají nadějně, ale nepředbíhejme - nejsou to architektonické projekty, na kterých záleží nejvíc. Ministerstvo financí navíc nezveřejnilo ani zadání, ani vizualizace saunového provozu, tedy míst, kde se budou dít největší změny," komentuje zveřejněné vizualizace vnučka architektky Machoninové Marie Kordovská. 

Sportovní část bazénu pro plavce se má zmenšit, díky přidaným přepážkám zde pak vznikne prostor využívající vodu z vřídla, dětský bazén a vodní atrakce. Celková kapacita saunového a bazénového komplexu, renovace by měla být dokončena v průběhu roku 2021, bude 700 lidí.

Bazén stát opraví za 110 milionů, provozovat ho bude po dobu 15 let soukromá společnost Saunia s měsíčním nájmem ve výši jednoho milionu korun, která dlouhodobě spolupracuje s architektem Mojmírem Ranným. Ten vypracoval i studii pro karlovarský bazén.

"Bazén zůstane na současném místě. Projekt modernizace bazénu je ve fázi příprav a konzultací a počítá s neměnnými rozměry bazénu," přiblížil podrobnosti tiskový mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. 

Kromě modernizace v současnosti nefunkčního areálu bazénu, stát plánuje i rozsáhlou obnovu hotelu. Jméno architekta, který by se projektu měl ujmout, ministerstvo ale zatím nezveřejnilo. "Modernizace je v tuto chvíli ve fázi příprav a přípravy variantních řešení. Jak avizoval nastupující ředitel hotelu Novák, bude jedním z jeho kroků také případné zapojení architekta pro modernizaci hotelové části," uvedl Žurovec.

Právě to ale rozporují vnoučata autorů hotelu Marie a Jan Kordovští. “Zaráží nás, že rekonstrukce hotelové části stále ještě nemá architekta, přestože se společností Energy Benefit Centre už byla uzavřena smlouva na více než šest milionů korun za projekty interiérů, recepce a remodelingu spodních pater,” dodává Kordovská a odkazuje se na registr smluv.

Zveřejněné fotografie podle Kordovské rovněž potvrzují, že jejich návrh neodpovídá původním myšlenkám a jejich kvalita je hluboko pod čtyřhvězdičkovým standardem.

Nastupující ředitel Novák nicméně oznámil, že hodlá iniciovat schůzku k možné spolupráci s autorkou hotelu Thermal. 

Hotel byl postaven podle návrhu manželů Machoninových v 70. letech ve stylu tehdy moderního brutalismu. Machoninovi navrhli nejen budovu, ale i interiéry. Ikonickým se stal venkovní bazén s vřídelní vodou a výhledem na město. Bazén je od roku 2015 mimo provoz.